Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Općina Civljane

Načelnik je grobar i vozi cisternu. A stanovnici ne daju općinu pa Most nije osvojio nijedan glas

26.11.2015., Civljane - Petar Perocanin, nacelnik najmanje opcine u Hrvatskoj.  Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/9
28.11.2015.
u 20:00

Civljane su najmanja općina u Hrvatskoj, imaju 266 odraslih i 14 maloljetnih žitelja te proračun od dva milijuna kuna koji uglavnom ode na plaće zaposlenika

Bilo je to prije pet godina kad je Pero Preočanin, tada zamjenik načelnika općine Civljane i voditelj Odsjeka za komunalno gospodarstvo, obnovu i razvitak, s mjesečnom plaćom od 3578 kuna, zadužio "dvojicu normalnijih" da ispred općinske zgrade dočekaju delegaciju iz Japana. Gosti od kojih se očekivala vrijedna donacija samo što nisu bili stigli, a odbor za doček je nekamo nestao bez traga. U trenu su se skrili i nigdje nikoga nije bilo, baš kao što svi iz mjesta iščeznu kad ovamo dođu kontrolori HRT-a.

Možda je Preočaninu izgledalo da su se zbog nestanaka "dvojice normalnijih" obrukali pred stranim svijetom, no Japanci im nisu zamjerili baš ništa. Jer, željena donacija – potpuno nova cisterna za vodu, vrijedna nekoliko desetaka tisuća eura – nije im izmaknula iz ruku.

Otkako je ta cisterna stigla u Civljane – najmanju općinu u Hrvatskoj u kojoj po biračkom popisu ima 266 glasača, a po riječima Pere Preočanina ima tu još i četrnaestero maloljetnika – za njezinim je upravljačem upravo Pero. U ovih je pet godina s njom prevalio 8500 kilometara, o trošku općine vozeći vodu u raštrkane zaselke bez vodovoda, ali i odradivši koju komercijalnu turu do tri kilometra udaljene Vrlike ili do desetak kilometara dalekog Kijeva.

Zarada od vožnje ode na pokrivanje goriva, a za registraciju nikada ne dotekne pa se zato mora posegnuti u općinsku blagajnu čiji je godišnji proračun oko dva milijuna kuna. Od tog iznosa oko 800.000 kuna vlastiti je prihod općine – od naknade koju dobiju za punionicu vode Cetina i kamenolom. No gotovo sve što općina zaradi ode na plaće zaposlenika: načelnika, njegove dvojice zamjenika, šefice računovodstva, tajnice i djelatnika za održavanje javnih površina te na naknade za članove Općinskog vijeća u kojem su dva bračna para – Vesna i Ivan Gutić te Silvana i Marko Totić iz HDZ-a, i nezavisni Nikola Preočanin, rođak općinskog načelnika, te mještani Nikola Vuković i Zoran Četnik. Od onoga što ostane u blagajni financira se gradnja cesta, sufinancira prijevoz srednjoškolaca, stipendiraju jedina dva studenta...

Nemaju Civljane ni škole ni ambulante, jedina trgovina je ona pokretna, autobus do tridesetak kilometara udaljenog Knina vozi samo ponedjeljkom i četvrtkom... Al' eto, tik uz glavnu prometnicu koja od Knina vodi prema Splitu imaju Civljane veliku zgradu općine u koju gotovo da stane sve ovdašnje stanovništvo.

Kako će se raspodijeliti novac iz budžeta, Pero Preočanin ponajbolje zna. Jer u ovih pet godina, otkako je cisterna stigla u Civljane, Preočanin je od zamjenika dogurao do općinskog načelnika, a plaća mu se nekoliko puta "popravila" pa sad iznosi 10.000 kuna. I dalje nedovoljno, kaže, da si kupi čestito odijelo.

Mandat je Pero dobio prije dvije godine, kao kandidat s nezavisne liste. – Bio sam ja u SDSS-u, još uvijek imam i njihovu iskaznicu. Al' ne plaćam članarinu – kaže 48-godišnji Preočanin.

Iako su Civljane općina s većinskim srpskim stanovništvom, sve do Perina izbora ovdje je vladao HDZ.  Ante Gutić bio je odličan načelnik. Da se opet kandidirao, ja bih sigurno izgubio – hvali prethodnika iz HDZ-a Preočanin.

Na zadnjim izborima u Civljanima koalicija Hrvatska raste "za dlaku" je pobijedila Domoljubnu koaliciju. Bez obzira na to što Civljane imaju načelnika s nezavisne liste, Most je tu osvojio nula posto glasova birača.

– Bilo je nekih pokušaja, dozivanja s njihove strane, ali ništa od toga – kaže Preočanin.

Premda Mostu nisu dali nijedan glas, a mnogi za nj nisu ni čuli, ovdašnjem su življu, kad raspreda o politici, puna usta upravo Mosta. Jer, u pregovorima koje vode s dvije velike koalicije Most traži i reformu lokalne samouprave, pa bi se tako neke općine ukinule, odnosno pripojile drugima bilo općinama ili gradovima, s kojima bi dosegnule brojku od pet tisuća stanovnika. Pojednostavljeno, sa svojih 266 odraslih i 14 maloljetnih stanovnika Civljane bi izgubile status koji im je "dao još Franjo Tuđman", zbog čega slika prvog hrvatskog predsjednika sve ove godine visi u uredu načelnika.

Nema ni pedeset duša

– Nije Most izmislio ništa posebno. Takve su ideje poznate i otprije. Ali nas ti ovdi politika ni ne zanima. Nije nas ona izrodila, već rad – kaže općinski načelnik pokazujući žuljevite ruke.

– Kud ćeš ukidat'? Ajme ti se Bože! Me, nemojte, molim vas. Di ćemo onda mi? – dobrano se na spomen ukidanja općine zabrinula 75-godišnja Anđa Zelenković iz Cetine, jednog od dva mjesta, koliko ih u općini Civljane ima.

Većina ovdašnjeg stanovništva živi upravo u Cetini, no odluka je bila općinsko središte budu Civljane u kojima nema ni 50 duša.

– Nikad ti mi do iza ovi' izbora prije nismo ni čuli za taj Most. Kakvo ukidanje? To ne dolazi u obzir. Mi smo ovdi star svijet, malo k'o ima ispod 70 – govori Anđin pet godina mlađi suprug Nikola Zelenović.

– Ne valja to ni radi nas ni radi ovi ljudi koji od tog imaju kruv. Nećemo mi našeg Pere mijenjati – kaže 79-godišnja Marija Marijan.

Peri Preočaninu, alatničaru po zanimanju, drago je čuti ove riječi, pa se zadovoljno osmjehuje.

– Neka nam Pere, dobar je on čovjek – kaže 87-godišnja Marija Šarac.

Pamti dobro ova starica da su šezdesetih godina prošlog stoljeća Civljane bile u sastavu općine Vrlika, koja se sada diči statusom grada. No zaživi li Mostova reorganizacija, teško da tako može i ostati jer Vrlika ima samo 2177 stanovnika.

– Možda ovo neće bit' drago svima za čut, al' ja nemam ništa protiv da se Civljane i Kijevo spoje s Vrlikom i da budemo u sastavu njihove općine. Ili grada. Ja ću za svoj pos'o lako, k'o 'oće radit, posla ima – pomirljivo govori Pero Preočanin. Opet, dok se u službenom općinskom mitsubishi lanceru iz 2005. godine, čija je tržišna vrijednost oko tisuću eura, vozimo pokraj u ratu razrušenih kuća i kroz zaselke u kojima nema ni struje, govori nam Pero o planovima za razvoj općine:

– Napravit minimalno dvi hidrocentrale. To bi bio pravi bum – kaže, zaustavivši se najprije pokraj Vukovića vrela, a zatim pokraj Milaševa vrela – izvora rijeke Cetine koja ovim krajem podno Dinare vrluda između polja, kroz pećine, podno crkve, ispod pločastog mosta, nedaleko od starih kamenih kuća koje se prodaju za pet-šest tisuća eura...

Zna Pero Preočanin da bi valjalo u općini podići razinu kvalitete života, ojačati gospodarstvo, poraditi na demografskom razvoju, poboljšati standard javnih usluga, iskoristiti prirodne ljepote i kulturne spomenike, poput crkve Svetog Spasa iz 9. stoljeća – zaštićenog nultog spomenika kulture. Samo, nema to baš s kim učiniti jer mladosti gotovo da i nema.

– Drvo se oslanja na drvo, a čovik na čovika – kaže Marija Šarac baš u trenu kad je Peri zazvonio telefon.

– Uuu, samo da nije ne'ko umra – komentira načelnik javljajući se. Kad netko u općini umre, Pero Preočanin presvlači se u radničko odijelo, uzima lopatu i ide kopati grob. – K'o će drugi? Triba ljudima pomoć – objašnjava.

Sumještanima on pili drva, vozi ih liječniku, odlazi po tablete, pomaže na građevini... – Svejedno im kažem da slobodno mogu glasat protiv mene, po svojoj volji – kaže načelnik.

– Ja uvijek idem na izbore. Oslonim se na štap, pa polako. Prilika mi je to da vidim i svijeta, ispričam mladima koji vic. Od političara volim Milana Bandića, on je baš onako čovjek iz naroda – kaže Marija Šarac.

– Bandić je kum mom starijem sinu Marku – otkriva Pero Preočanin.

Bandić nam je kum

Zagrebačkog gradonačelnika upoznao je za vrijeme prošle predsjedničke kampanje u sklopu koje je Bandić bio posjetio i ovaj kraj.

– Marko je prvo dijete rođeno ovdi nakon Oluje. Rodio se 2009. Baš smo bili pričali da će mu poštar biti kum, pa sam rek'o da, kom god je on kum bio, taj se brak rasp'o. Čuo je to i Bandić i rek'o da će se on prihvatiti kumstva. Tako je i bilo. Godinu kasnije dobio sam još jednog sina, Luku – kazao je Pero Preočanin pa požurio natrag do općine jer ga je ondje strpljivo čekao mještanin kojeg je trebao voziti na pregled:

– On vozi, al' se po Šibeniku baš i ne snalazi. A treba k doktoru – izgovorio je Pero Preočanin pa se požurio zatvoriti prozor na kabini cisterne jer je bura bila ozbiljno zapuhala. Načelnik pazi na donaciju iz Japana pa ponosno kaže da cisterna nije ni jednom ogrebena. 

>>U Mostu počeo sastanak Nacionalnog vijeća i saborskih zastupnika

>>Most od HDZ-a i SDP-a traži da se do 30.11. pismeno očituju na predloženi plan reformi

Ključne riječi

Komentara 4

VC
von_canada
08:21 29.11.2015.

Nacelnik je partizanov navijac....cccc

DU
Deleted user
21:16 28.11.2015.

Nije ovo ništa. U Srbiji, predsjednik je grobar, i vozi cijelu državu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije