Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROŠLO JE 27 GODINA

Na današnji dan održan je legendarni koncert Prljavog kazališta

Krcati Trg slušao je Prljavce
Foto: Screenshot
1/2
17.10.2016.
u 11:34

Prljavo kazalište su svirali pred, po nekim procjenama, čak 300 tisuća ljudi, koji su pjevali od prve do zadnje pjesme. No, najveća euforija bila je prilikom izvođenja pjesme "Mojoj majci"

Prošlo je točno 27 godina od najposjećenijeg hrvatskog koncerta svih vremena, koncerta koji su mnogi na tadašnjem Trgu Republike doživjeli kao početak buđenja hrvatske države. Prljavo kazalište su svirali pred, po nekim procjenama, čak 300 tisuća ljudi, koji su pjevali od prve do zadnje pjesme. No, najveća euforija bila je prilikom izvođenja pjesme "Mojoj majci". Emotivna posveta Jasenka Houre pokojnoj majci je zbog korištenja pridjeva hrvatska postala nova hrvatska budnica. Iako je tadašnja milicija željela otkazati koncert, Prljavci na to nisu pristali, nego su održali nastup na kojem su se prvi put nakon dugo vremena vijorile povijesne hrvatske zastave.

Pjesma kao potreba za neovisnošću

– Tada smo već imali dosta hitova, no svi su čekali “Ružu hrvatsku”. Nismo mogli pretpostaviti da će pjesma poprimiti takve razmjere. Činilo se kao da ljudi imaju tu potrebu za neovisnošću i ta pjesma im je upravo to značila. Da nisam bio na bini, bilo bi mi drago da sam u publici – kazao je Houra prije dvije godine, kada se za Večernji list prisjećao koncerta. Najvažnije je što se na koncertu nije dogodio niti jedan incident. Potrgani su samo jedna lampa i lanac na Manduševcu.

– Više se razbije na običnoj svadbi – kazao je Houra.

>>Jajo Houra prije 25 godina na Trgu: Neka Bog čuva i vas i nas!

Komentara 5

Avatar Cinco
Cinco
16:29 17.10.2016.

Jedan od ljepših dana u životu!

Avatar ZvanicniBeograd
ZvanicniBeograd
23:45 17.10.2016.

To je ipak najlepsa Hrvatska zastava svih vremena.

UL
ultraantiprotiv
12:36 17.10.2016.

"prvi put nakon dugo vremena vijorile povijesne hrvatske zastave." Na službenom kanalu Prljavaca u snimci pjesme "Mojoj majci" zastave s petokrakom: 0:22, 2:42, 3:30, 3:49, 4:05, 4:12, 4:56, 5:20, 5:35.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije