Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bonton za vježbanje

Da ne bi bilo 'nismo znali'! Ovo su pravila ponašanja u teretani

vježbanje
Foto: Thinkstock
1/2
28.01.2014.
u 11:23

Ako je poziv baš hitan, napravite stanku pa iziđite iz dvorane dok ne završite razgovor.

Ustrajni ste u vašoj odluci za skidanjem kilograma i dovođenjem vašeg tijela u formu? Vjerojatno ste se radi postizanja ovog cilja upisali u neki fitness centar u koji sada redovito odlazite. Da se ne biste doveli u nezgodnu situaciju, donosimo vam osnovna pravila ponašanja.

1. Telefonirajte vani

Telefoniranje u društvu može biti zaista neugodno. Ako ste na vježbanju, ostavite svoj pametni telefon u ormariću. Ako ste ipak odlučili vježbati uz neku glazbu preko svog pametnog telefona, svakako prilagodite jačinu zvuka i stavite slušalice. Tih sat vremena suzdržite se od telefoniranja jer vas može omesti u vježbanju i ometa druge pored vas. Ako je poziv baš hitan, napravite stanku pa iziđite iz dvorane dok ne završite razgovor.

2. Ne zauzimajte neku spravu predugo

Neke su sprave uvijek malo popularnije od ostalih. Znate i sami kako može biti frustrirajuće dok gledate jednu osobu kako već gotovo sat vremena vježba na istoj spravi, a vi također želite odraditi svoj dio treninga na toj spravi. Sada kada znate kako je to, nemojte biti takav vježbač. Nemojte se zadržavati dulje od pola sata na jednoj spravi. Ako imate vremena, lako ćete se poslije opet vratiti i ponoviti seriju.

3. Ne pretjerujte s težinom

Uzmite bučice s kojima ćete rukovati sigurno i bez velikih naprezanja. Ako izaberete one koje su vam preteške, može se dogoditi da vam kliznu iz ruke i ozlijede vas. Ili nekog drugog. Konzultirajte se s trenerima u centru što i kako koristiti da dođete do željenih rezultata.

4. Poštujte tuđi osobni prostor

Uvijek kada vježbate u nekoj grupi ljudi može se dogoditi da vam je neka osoba preblizu i to vas ometa. Ako imate prostora, odmaknite se malo dalje, ali i sami pazite da ne ulazite u tuđi osobni prostor kako ne biste ometali nekog drugog vježbača pored vas.

5. Ne pričajte glasno i ne razbacujte se u garderobi

Znamo da niste u knjižnici, ali vježbanje neki uzimaju zaista ozbiljno. Potrebna je i koncentracija, praćenje serija vježbi ili minuta za određenu vježbu. Ako netko glasno priča s osobom pokraj sebe, to zaista može biti iritantno za ostale vježbače i zasigurno će vas netko opomenuti. Izbjegnite neugodne situacije i radije se dogovorite nakon treninga za neko piće i "čašicu" razgovora.

Postoje određena pravila ponašanja i u garderobi. Jeste li ikada došli u fitness centar puni entuzijazma, a onda vas je iz takta izbacilo kada ste vidjeli da nemate gdje staviti svoje stvari. Pogled naokolo po garderobi otkrit će vam neke razbacane stvari koje su zauzele puno više mjesta nego što bi trebale. Budite primjer drugima i uredno posložite svoje stvari, a drugima će možda biti neugodno kada ugledaju svoje razbacane stvari uz vaše. Idući put ćete možda imati više mjesta za odjeću u garderobi.

Uz stručnu podršku i personaliziran pristup donesite zdravu odluku i lako izgubite suvišne kilograme unutar online kluba Mršavimo zajedno

>>Evo kako izgubiti višak kilograma, a ne izgubiti 'zdrav razum'

Komentara 3

DU
Deleted user
15:34 28.01.2014.

dali body builderi koji se upucavaju muškima i ženskama poštuju pravila

SS
Sivi_Sokol
14:57 29.01.2014.

Ne može se pričati s nekim. Riječ pričati znači pripovijedati, to jest govoriti neku suvislu cjelinu: pripovijetku, sadržaj filma, opisivati događaj itd. To je jednosmjerna komunikacija gdje samo jedna osoba govori a druga sluša, Dvosmjerna je komunikacija razgovor. Tamo govore obje osobe (ako su pristojne ne govore istodobno) i razmjenjuju informacije, Dakle s nekim se razgovara a nekome se priča. Tako je u hrvatskom jeziku a u bosanskom i srpskom je nešto drukčije, iako mislim da i tamo u standardnom jeziku vrijede ista pravila.

SS
Sivi_Sokol
15:01 29.01.2014.

Isto to vrijedi i za formulaciju "ne pričajte glasno"... Ako netko ne pripovijeda nešto (sadržaj knjige, filma ili ne prepričava neki događaj, dakle ne govori neku suvislu cjelinu) onda se kaže da govori a ne priča/ne pripovijeda. Dakle: ne govorite glasno je pismeni oblik te rečenice, a u novinama se mora biti pismen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije