Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proljeće i sreća

Znate li što je 'bruto nacionalna sreća'? Sretan vam Međunarodni dan sreće

sretna žena
Foto: Thinkstock
1/2
20.03.2015.
u 08:29

Međunarodni dan sreće, 20. ožujka proglasili su Ujedinjeni narodi 2011. na prijedlog Kraljevine Butan koji je prihvaćen jednoglasno i sve 193 zemlje članice su glasale za i donijele rezoluciju 66-281.

Petak, proljeće, sunčan dan, pomrčina sunca, dodjela Večernjakove ruže...

Mnogima je to i više nego dovoljno da s omijehom na licu prigrle Međunarodni dan sreće koji se danas obilježava.

Međunarodni dan sreće, 20. ožujka proglasili su Ujedinjeni narodi 2011. na prijedlog Kraljevine Butan koji je prihvaćen jednoglasno i sve 193 zemlje članice su glasale za i donijele rezoluciju 66-281.

Cilj je da se "poveća svijest o važnosti potrage za srećom i dobrobiti svjetskog stanovništva', s obzirom da je 'potraga za srećom temeljni ljudski cilj".

Rezolucija preporuča 'pravilan i uravnotežen gospodarski rast koji se temelji na održivom razvoju, iskorjenjivanju siromaštva i poticanju sreće i blagostanja svih naroda'.

Stoga se pozivaju sve zemlje članice i druge međunarodne i lokalne organizacije da se 'udruže u promoviranju navedenih ciljeva, te da, kroz svoje djelovanje, upućuju i obrazuju javnost radi podizanja svijesti o važnosti sreće, odnosno obilježavanja Međunarodnog dana sreće".

Ideja o Međunarodnom danu sreće potekla je od UN-ovih predstavnika Kraljevine Butan. Tamo su, u vrletima planine Himalaje, koja je svojevrsna kolijevka mnogih kvalitetnih globalnih duhovnih pokreta,  sedamdesetih godina prošlog stoljeća uveli novu mjeru nacionalnog blagostanja koja se nije mjerila u materijalnim bogatstvima nego u osjećaju sreće u narodu, poznata kao "bruto nacionalna sreća".

U cijelom se svijetu provode razne akcije, a društvenim će se mrežama širiti sretne vijesti uz  #HAPPYDAY.

Ambasador ovog UN-ovog projekta je glazbenik Pharrell Williams čiji je hit Happy snimljen u tisućama varijanti, između ostalog i u dvije hrvatske - splitskoj i zagrebačkoj.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije