Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akademija zdravog kuhanja

Zimska variva: ugrijte se na zdrav i ukusan način

Akademija zdravog kuhanja
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/2
31.01.2015.
u 07:30

Tople, okrepljujuće juhe i bogata variva idealan su način na koji se možemo zagrijati u ovim hladnim zimskim danima. Ne samo da se njima možemo brzinski utopliti, nego ćemo njihovom pripremom prigrliti zdravi režim prehrane i neprimjetno poboljšati svoje zdravlje.

Naime, variva koja su bogata povrćem osiguravaju tijelu dovoljne količine nutrijenata, što je posebno važno za vrijeme epidemije gripe ili kada "haraju" prehlade u zimskim mjesecima. Tako na jednostavan način možemo ojačati svoj imunitet i oduprijeti se zarazama.

Namirnica koja spada u kategoriju superhrane je kelj. Zeleno lisnato povrće jede se tijekom cijele godine, kao zdravi shake, sok ili u salatama, no njegova "glavna uloga" je u varivima!

Kelj je izuzetno hranjiva, a niskokalorična namirnica. Nepravedno podcijenjeno, ovo povrće donosi mnoge dobrobiti za naše zdravlje, ali i ljepotu. Bogato je mikronutrijentima, uključujući vitamine A, C i B6, kalcij, željezo, kalij, mangan, bakar te klorofilom i zdravim karotenoidima. Sastojci koji se nalaze u kelju učinkoviti su u borbi protiv nekih oblika raka, uključujući rak želuca, debelog crijeva, dojke i jajnika.

Također, kelj sadrži vlakna koja potiču redovitu probavu te sprječavaju zatvor. Bogat je antioksidansima, poboljšava imunitet, održava zdrave kosti i zube, štiti reproduktivne organe i jedna je od omiljenih namirnica za detoksikaciju.

Kada govorimo o zimskim varivima, omiljeni su izbor i repa ili kupus, koji predstavlja pravi rudnik vitamina C i vlakana. Jednako tako, ove namirnice sadrže velike količine "dobrih bakterija" mliječnog vrenja – probiotike.

Uz njih ruku pod ruku idu grahorice, čija se konzumacija preporučuje jer predstavljaju bogati izvor većine aminokiselina, škroba, fitokemikalija i vlakana.

U svoj "zimski jelovnik" probajte uključiti i varivo od leće, ječmene kaše i slanutka, no nemojte zaboraviti i na mesni dodatak ovom krepkom obroku. Oni koji ne mogu odoljeti i mesnim namirnicama mogu pripremiti varivo i s krtim crvenim mesom ili piletinom.

Akademija zdravog kuhanja

Ako u svoju prehranu želite uključiti više zdravih namirnica, a niste sigurni kako, od velike vam pomoći može biti radionica Akademije zdravog kuhanja, koju predstavljaju Centar za kulturu prehrane, zdravstveni portal Ordinacija.hr i Večernji list. Riječ je o projektu koji se sastoji od niza jednodnevnih radionica na temu zdrave prehrane i kuhanja, a sadrži teorijski i praktični dio. Broj polaznika je ograničen na 12, a svaki će dobiti diplomu i dar - set kuharica Večernjeg lista.

Prva u nizu - Radionica detoksikacija - održava se svakodnevno od 2. do 14. veljače u terminu od 18 do 20 sati, u Centru za kulturu prehrane (Nazorova 18, Zagreb). Svoje mjesto rezervirajte najkasnije dan ranije na e-mail info@kulturaprehrane.hr ili telefone 01 481 44 66 / 091 481 44 66. Rezervacija se smatra prijavom po izvršenoj uplati.

Akademiju zdravog kuhanja pratite na Facebooku.- Zdravi tanjur: Akademija zdravog kuhanja

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije