Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pet recepata za zdravo tijelo i duh

Zeleno i gorko vraća vas u top formu

zeleno povrće
Thinkstock
27.05.2015.
u 10:03

Proljeće je idealno vrijeme za mijenjanje prehrambenih navika i vraćanje organizma u top formu, a u tome nam svakako mogu pomoći zelene namirnice. Zašto ne biste započeli jutro ukusnim zelenim napitkom, okrijepili se juhom od koprive ili divljih šparoga te upotpunili obroke hrskavom vrtnom salatom ili salatom od mladog špinata?

Od malena su nas učili kako treba jesti puno voća i povrća. To potvrđuje i mag. nut. Margareta Bolarić ističući kako sezonsko voće i povrće sadrži malu količinu masti i kalorija, a bogato je vitaminima, mineralnim tvarima i vlaknima koji apsorbiraju višak vode te potiču rad probavnog sustava. Osim toga, obiluju antioksidativnim svojstvima koja štite tijelo od bolesti i jačaju imunitet. Za zelenu boju biljaka odgovoran je pigment klorofil koji dokazano utječe na naše zdravlje, stoga itekako može spriječiti nastanak ili umiriti već postojeća stanja i bolesti. Klorofil se može naći i u brojnim dodacima prehrani, ali ipak ga je najbolje uzimati iz njegovih svježih, zelenih listova mlade pšenice, ječma, šinata, koprive, kelja, blitve, brokule, kupusa, graška...

Ako unos zelenog povrća planirate povećati uvođenjem zelenih sokova u prehranu, preporuka je krenuti sa blažim kombinacijama kako biste osjetila postupno priviknuli na novi okus i miris. Baza za pripremu zelenih sokova treba biti zelena salata i krastavci ili stapke celera kako biste dobili dovoljnu količinu tekućine.

Prema riječima nutricionistice Anite Šupe, principi zdrave prehrane trebaju se temeljiti na zdravom razumu, mudrim tradicijama i modernoj znanosti. Ljudsku prehranu treba sačinjavati sva ona hrana koju nam priroda nudi u svom izvornom i cjelovitom obliku.

Ukusne i zdrave recepte za zdravo tijelo i duh pronađite u magazinu Moje zdravlje za samo 9,90 kuna na svim kioscima.

Foto: VLm

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije