Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova kulturološka revolucija

Zbog simptoma i bolesti žene ne žele mjesečnicu

mjesečnica
Foto: ordinacija.hr
26.05.2016.
u 17:00

Na zapadu žene od proizvođača pilula i liječnika traže korak dalje, značajnu redukciju broja menstruacija

Rasprave o pobačaju, koje i nemaju veze s pravom na život jer zabrane pobačaja dovode isključivo do ilegalnih zahvata i veće smrtnosti žena, u današnje vrijeme trebale bi biti posve suvišne. Do neželjene trudnoće, pa i pobačaja, ne bi smjelo ni doći uz toliko mogućnosti učinkovite kontracepcije.

Štoviše, u razvijenim društvima žene od proizvođača pilula i svojih liječnika traže korak dalje, značajnu redukciju broja menstruacija koje im izazivaju neželjene simptome i bolesti i ograničavaju ih u brojnim životnim situacijama, a sudeći prema istraživanjima moglo bi se čak raditi o novoj kulturološkoj revoluciji u zapadnom svijetu. Bile su to poruke skupa pod nazivom “Tvoja prilika za odabir” koji je u utorak organizirala farmaceutska kompanija Teva u suradnji sa stručnjacima iz područja ginekologije i psihologije.

Seks prvi prizor u muzeju

Kontraceptivi čine značajan dio Tevina portfelja, a kompanija je 2014. počela s registracijom svoje nove pilule Seasonique u različitim zemljama EU te je sve više europskih zemalja u kojima se proizvod može nabaviti uz preporuku liječnika. U Tevi za sada ne otkrivaju hoće li i kad proizvod biti dostupan na hrvatskom tržištu, no u utorak su predstavili rezultate istraživanja koje pokazuje da većina žena želi reducirati mjesečnicu. Event je za novinare iz raznih europskih zemalja održan u Muzeju kontracepcije i pobačaja u Beču koji prikazuje na koje je načine čovjek naučio kontrolirati prirodnu plodnost. Dr. Christian Fiala podsjeća da je prirodna plodnost značila 12-15 trudnoća u životnom vijeku, 8-10 poroda, dvije godine dojenja te 160 ovulacija i menstruacija.

– Uz jedan ili dva poroda, žene danas imaju tri puta više ovulacija, 450 menstruacija, daleko više od onog što je priroda namijenila. Uz kontraceptive, osim plodnosti mogu kontrolirati i mjesečnicu. Vrijeme je da društvo preraste jednu od najučinkovitijih PR kampanja koja je žene uvjerila da uz kontraceptive imaju prirodan ciklus i menstruaciju. Pilule su vrlo sigurne, a pauza u uzimanju pilula izaziva samo krvarenje koje je nepotrebno – istaknuo je dr. Fiala, ginekolog, direktor klinika u Beču i Salzburgu poznat po aktivnoj ulozi u medicinskim udruženjima koje se bave proučavanjem kontracepcije i pobačaja. Pokretanje Muzeja bio je hrabar pothvat u katoličkoj Austriji, priznaje Fiala koji je projekt sam financirao, ne računajući na podršku javnog sektora. Ipak, na vođeni obilazak mjesečno dolazi 30 razreda iz austrijskih škola, a prvi prizor koji vide krupni je kadar seksualnog odnosa u uređaju za magnetsku rezonanciju.

Zabrana pobačaja zbog vojske

Dr. Helena Kopp Kallner, savjetnica za opstetriciju i ginekologiju u švedskoj bolnici Danderyd, upozorava na brojne zdravstvene rizike mjesečnica te bolesti vezanih uz žensku plodnost, od anemije prouzročene obilnim krvarenjem do endometrioze i raka jajnika. Na naš upit o zdravstvenim rizicima pri uzimanju kontraceptiva Kopp Kallner ističe da koristi višestruko nadmašuju štete.

– Ne postoje indicije da kontraceptivi izazivaju rak dojke, a znatno veći rizik za trombozu žene imaju kad zatrudne – ističe Kopp Kallner. Upotreba kontraceptiva različito je raširena unutar zemalja EU, ovisno o utjecaju Crkve, edukaciji žena, što je vezano i uz broj pobačaja. Fiala ističe da Austrija ima jednu od najviših stopa pobačaja jer se kontracepcija slabo koristi, najviše zbog jakog utjecaja Crkve. Zabrana pobačaja nije opcija i ne može donijeti ništa dobro, upozorava.

– Pobačaje su u prošlosti zabranjivali monarsi jer su trebali vojsku, danas to čini Crkva jer treba ljudstvo. Većina obitelji želi djecu, no oni žele onoliko djece o koliko ih se mogu brinuti. Žene će uvijek pronaći način da se riješe neželjenog djeteta – zaključuje Fiala.

>>Imate probleme s kosom? Mogući razlog je mjesečnica

Komentara 1

DA
danho
14:07 27.05.2016.

'Žene će uvijek pronaći način da se riješe neželjenog djeteta'..koja odvratna i tužna rečenica...a s druge strane je čedomorstvo najgori zločin, koje licemjerstvo..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije