Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HALO, DOKTORE!

Voda i proteini najvažniji su dio ljudskog tijela, stoga u korizmi jedite ribu, jaja...

riba
Foto: Marcus Brandt/DPA/Pixsell
08.02.2016.
u 08:39

Manjak proteina dovodi do mišićne atrofije i općenitog manjka snage u organizmu

Poštovani, muškarac sam i imam 25 godina. Visok sam 184 cm i imam 105 kilograma. Krvna grupa sam 0+. Tijekom korizme bih se odrekao mesa. Zanima me, može li zbog toga oslabjeti imunitet ili može li takav režim prehrane ostaviti posljedice na moje zdravlje. Usto, molim i savjet kojim bih namirnicama mogao nadomjestiti sve ono što ljudsko tijelo dobiva iz mesa?

Proteini (bjelančevine), uz vodu, najvažniji su sastojci našeg tijela. Oni izgrađuju mišiće, kosti, mozak, krv, kožu i sve ostale stanice u našem tijelu. Velika većina proteina koje svakodnevno unosimo u organizam uneseni su hranom biljnog i životinjskog podrijetla.

Ne znam koji su vaši razlozi da se odričete mesa preko korizme... Odričete li se samo mesa ili i svih drugih izvora proteina?

Stoga vam, u zamjenu za meso, preporučujem ribu, soju, mliječne proizvode, jaja, ali i konzumaciju biljnih proteina – različite sjemenke, grahorice i mahunarke ili orašaste plodove. Zbog manjka proteina nastaje mišićna atrofija i općeniti manjak snage u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, a kako imate samo 25 godina, jasno je da ne želite da se to dogodi.

Ako želite smršavjeti, iz prehrane ne biste trebati izbaciti proteine, nego reducirati unos ugljikohidrata visokog glikemijskog indeksa.

Uz ove preporuke, važno je uvesti pet obroka u danu te paziti na vremenski ustaljenu konzumacija obroka, količinu hrane i omjere unesenih namirnica u tijeku dana. Pripazite na dovoljan unos tekućine (minimalno šest do osam čaša dnevno) pogotovo vode, a preporuka je konzumirati i biljne čajeve jer čiste organizam.

>> 'Nisam znao da antibiotici mogu loše djelovati na suncu pa sada trpim posljedice'

>> Kroničnu upalu potrebno je liječiti antibioticima barem 10 dana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije