Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEGATIVNE POSLJEDICE

Što vam se sve može dogoditi zbog nošenja visokih potpetica

Štikle
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
06.05.2015.
u 18:14

Istraživanja su pokazala da hodanje u visokim cipelama povećava i pritisak na ivere u koljenima

Nije tajna da je nošenje cipela s visokim potpeticama loše za noge. Lanjsko američko istraživanje pokazalo je da su visoke potpetice najčešći uzrok bolova u stopalima kod žena, prenosi Time.

Istraživanje objavljeno u Časopisu primijenjene fiziologije pokazalo je da većina boli dolazi od držanja nogu u "strmom" položaju – kao da satima stojite na prstima. Dr. Rodney Stuck s čikaškog sveučilišta Loyola, specijalist podijatrije, posebne grane medicine koja se bavi problemima stopala, ističe kako su među osobama koje nose visoke potpetice česti žuljevi, urasli nokti, kurije oči i slično.

Međutim, istraživanje iz Velike Britanije i Austrije pokazalo je da se negativne posljedice hodanja na visokim petama mogu osjetiti i na gornjim dijelovima noge, konkretno – u listu. Utvrđeno je da može doći do promjene strukture mišića i tetiva u listovima. Koautor istraživanja dr. Marco Narici sa Sveučilišta u Nottinghamu navodi kako je posljedica skraćivanje mišićnih vlakana i jačanje Ahilove tetive te da te promjene prouzročuju smanjenje opsega kretanja zgloba. Stuck navodi kako te promjene mogu povećati rizik i za druge ozljede donjeg dijela tijela.

Istraživanja su pokazala da hodanje u visokim cipelama povećava i pritisak na ivere u koljenima. Dr. Constance Chu, profesorica ortopedske kirurgije na Stanfordu, ističe kako taj pritisak može dovesti do osteoartritisa te da se taj rizik povećava kod debljih osoba. Chu preporučuje ženama da, ako već moraju nositi visoke potpetice na posao ili neki posebni događaj, dođu u cipelama ravnih potplata đona i preobuku se prije samog događaja.

>> Volite hodati na visokim potpeticama? To vas može stajati zdravlja

>> Balerinke jednako štete kao i visoke potpetice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije