Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprezno s alkoholom

Velika čaša vina kod srednjovječnih osoba povećava rizik od moždanog udara

vino
Foto: Shutterstock
31.01.2015.
u 17:00

Šanse za dobivanje moždanog udara tri su puta veće kod onih koji dnevno konzumiraju više od 250 ml alkohola.

Jedna velika čaša vina kod osoba srednjovječnih godina povećava rizik od moždanog udara, piše Daily Mail pozivajući se na nedavno objavljenu studiju. 

Znanstvena studija, objavljena u American Heart Association Journalu, pratila je 11 644 sredovječnih blizanaca kroz četiri desetljeća i došla do zaključka da osobe koje svakodnevno konzumiraju veliku čašu vina, odnosno 250 ml, imaju tri puta veće šanse da će doživjeti moždani udar od onih koji alkohol konzumiraju u manjim količinama. 

Mnoga istraživanja pokazala su da alkohol utječe na rizik od moždanog udara, no ova studija po prvi puta uvela je i faktor dobi. Osobe koje konzumiraju više od 250 ml alkohola dnevno smatraju se težim alkoholičarima. Ukoliko tu količinu alkohola konzumiraju osobe u 50-im i 60-im godinama posljedice mogu biti mnogo pogubnije nego kod mlađih osoba. Naime, srednjovječne osobe koje vole malo više 'zaviriti u čašicu' vjerojatno će moždani udar doživjeti pet godina ranije bez obzira na ostale čimbenike. U starijoj životnoj dobi, primjerice kod 75-godišnjaka, glavni čimbenici za dobivanje moždanog udara su pak krvni tlak i dijabetes.

Pavla Kadlecova, jedna od znanstvenica koja je radila na studiji, tvrdi da osobe srednje dobi koje ne konzumiraju više od dva pića dnevno smanjuju rizik od moždanog udara u kasnijoj životnoj dobi. Osim toga Kaldecova dodaje da konzumiranje alkohola u srednjim godinama povećava rizik od moždanog udara bez obzira na genetiku ili životni stil.

Stručnjaci zato savjetuju- oprezno s alkoholom!

Granica koju srednjovječni muškarci dnevno ne bi trebali prekoračiti je 250 ml vina, dok je za žene gornja granica 175 ml ili jedna srednja čaša ovog alkoholnog pića

>>Vino je 'tihi ubojica'. Popiti jednu čašu jest kao ispiti tri čašice votke!

>>Ne biste vjerovali, no ove namirnice su zapravo dobre za vaše zdravlje

Komentara 9

DH
dalibor.hren
18:44 31.01.2015.

Zbog toga ja, da bih otklonio opasnost od moždanog, popijem barem pet čaša po danu i toliko po noći!

PR
prsutsir
19:06 31.01.2015.

Po ovome sam ja odavno pokojni.

BI
billynik
19:02 31.01.2015.

Što sve ove novine objave, ma gori ste od 24 sata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije