Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAKON PROŠAO

Velika Britanija postala prva zemlja koja dopušta stvaranje beba od tri osobe

beba
Foto: ilustracija
1/2
25.02.2015.
u 17:42

Ova vrsta umjetne oplodnje trebala bi spriječiti nasljeđivanje smrtonosnih genetskih bolesti

Velika Britanija postala je prva zemlja koja dopušta stvaranje beba od tri osobe, javlja BBC.

Naime, zakon o ovoj modificiranoj verziji in vitro oplodnje prošao je i posljednju legislativnu zapreku nakon što ga je odobrio Dom lordova, gornji dom britanskog parlamenta. Donji dom parlamenta prihvatio je prijedlog zakona ranije ovog mjeseca, s glasovima velike većine zastupnika.

Ova vrsta umjetne oplodnje trebala bi spriječiti nasljeđivanje smrtonosnih genetskih bolesti kod djece. Naime, po majčinoj strani dijete nasljeđuje bolesne mitohondrije, koji kod djeteta mogu uzrokovati niz bolesti. Ovaj sustav kombinira zdrave mitohondrije donorske majke s DNK oba roditelja. Na taj način djeca dobiju 0,1 posto DNK druge majke.

Prva beba mogla bi biti rođena na ovaj način već 2016. godine.

Ministar zdravstva Lord Howe tijekom rasprave je rekao da ova tehnologija nudi pravu nadu obiteljima.

- Smatram da bi bilo okrutno i pokvareno da im uskraćujemo tu mogućnost duže nego što je apsolutno potrebno - rekao je Lord Howe.

>> Dijete će imati troje roditelja: majku, oca - i zdravu donoricu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije