Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Halo, doktore!

Već godinama imam kondilome i ne povlače se. Trebam li se brinuti?

tuga
Foto: Thinkstock
1/2
17.12.2014.
u 12:45

Kondilomi su posebna vrsta bradavica, tipični za HPV infekciju niskog rizika.

Pitanje:

Imam pitanje o kondilomima. Godine 2007. radila sam tipizaciju na HPV jer su mi nađeni kondilomi. Rezultati su bili pozitivni na neodređeni rizik. Onda je slijedilo razdoblje kontrola jer sam imala CIN I na CIN II, napravili smo manji zahvat odnosno punch biopsiju i maknuli te nastale promjene. Nakon toga papa-testovi bili su uredni i 2009. odlučila sam napraviti cijeli niz testova na spolne bolesti i HPV. Svi testovi bili su negativni. Znači, dvije godine kasnije uspjela sam ga izliječiti. Cijelo to vrijeme imala sam kondilome koji se ni dandanas nisu povukli bez obzira na to što sam negativna na HPV. Liječnica mi je rekla da oni nemaju neku ulogu. Imam li se zašto brinuti?

Odgovor:

Kondilomi su posebna vrsta bradavica, tipični za HPV infekciju niskog rizika. Koji put obične virusne bradavice mogu izgledati kao kondilomi, a postoje i sitni fibromi, koji su boje kože i sliče kondilomima. Znači, najbitnije je da nema infekta HPV-om. A ako vam estetski bradavice smetaju, mogu se skinuti tekućim dušikom kod dermatologa. Kondilomi porijekla infekta HPV nisu opasni za dijete dok je u maternici. Ako su u većoj količini, može se radi eventualne opasnosti od infekta tijekom prolaska kroz porođajni kanal odrediti njihovo kirurško skidanje.

>>'Imam miome, ali zadnjih godinu dana i jako obilne mjesečnice. Što mi je činiti?'

>>Za neugodno pečenje jezika 'krivci' bakterije, gljivice ili stres

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije