Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Testirano 375.000 sudionika

Uzrok migrena je genetika, a povezuje se i s bolestima krvnih žila

glavobolja
Foto: Thinkstock
1/3
26.06.2016.
u 13:35

Unatoč tomu što je migrena prilično proširena bolest koja pogađa svaku sedmu osobu u svijetu, njezini uzroci još uvijek nisu u potpunosti otkriveni, što komplicira razvoj novih načina liječenja

Najopsežnije dosad provedeno istraživanje o migreni, čiji su rezultati objavljeni u Nature Genetics upućuje na to da za razvoj te bolesti postoje genetske predispozicije. Istraživanje je proveo jak međunarodni tim znanstvenika okupljen u International Headache Genetics Consortium.

Znanstvenici iz Australije, Danske, Estonije, Finske, Njemačke, Islanda Nizozemske, Norveške, Španjolske, Švedske, Velike Britanije i Sjedinjenih Država studiju su proveli na DNK uzorcima 375.000 sudionika istraživanja iz Europe, Amerike i Australije, među kojima ih je 60.000 patilo od migrene. 

Znanstvenici su uspjeli analizirati milijune genetskih varijanti te su otkrili da se s pojavom migrene može povezati 38 različitih genomskih područja. Naime, dosad se s ovom bolešću povezivalo samo deset genomskih područja. 

Ustanovili su i da se većina genomskih zona preklapa s genima povezanim s određenim vaskularnim bolestima kod kojih dolazi do sužavanja krvnih žila. 

Unatoč tomu što je migrena prilično proširena bolest koja pogađa svaku sedmu osobu u svijetu, njezini uzroci još uvijek nisu u potpunosti otkriveni, što komplicira razvoj novih načina liječenja. 

O važnosti nedavnih otkrića za budućnost uspješnog liječenja migrena profesor John-Anker Zwart iz Sveučilišne bolnice u Oslu kaže: "Naša otkrića koja se temelje na genetici prvi su konkretan korak prema personaliziranom pristupu u liječenju ove kompleksne bolesti. Mi liječnici odavno znamo da je svaka migrena različita i da su lijekovi koji pomažu jednome pacijentu kod drugog potpuno neučinkoviti."

"Nadamo se da ćemo uskoro dobivena saznanja moći upotrijebiti na način da pacijente podijelimo u grupe s obzirom na genetske predispozicije kada budemo provodili klinička istraživanja s lijekovima. Na taj bismo način trebali povećati izglede za otkrivanje najbolje terapije za svaku podgrupu", rekao je dr. Zwart.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije