Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nevjerojatan uspjeh

Uz pomoć naočala daltonisti prvi put vidjeli boje. Pogledajte reakcije

Daltonisti vide boje
Foto: screenshot/youtube
1/4
25.03.2015.
u 15:53

U video snimci Andrew gleda zalazak sunca s osmijehom na licu. Prisutne je upitao: Društvo, vidite li ovo svaki dan?

Gledajući u crtež narančaste bundeve okružene ljubičastim i ružičastim vješticama, Andrew je bio ganut do suza. 

On je jedan od 300 milijuna daltonista širom svijeta. Po prvi put ostvarilo mu se da vidi kako crteži njegova sina zaista izgledaju.

- Prije je sve bilo sivo, sivo, sivo, rekao je Andrew nakon što je dobio priliku isprobati nove naočale američke tvrtke EnChroma koje koštaju 350 dolara, a koje omogućuju daltonistima da raspoznaju boje. Naočale se baziraju na lećama koje razdvajaju valne duljine svjetlosti i poboljšavaju percepciju boja. 

Daltonizam je poremećaj prepoznavanja boja. Na mrežnici oka nalaze se fotoreceptori koji reagiraju na varijacije valnih duljina svjetlosti, ali kod daltonista se to ne događa, piše Daily Mail.

U video snimci Andrew gleda zalazak sunca s osmijehom na licu. Prisutne je upitao: Društvo, vidite li ovo svaki dan? 

>>Ova fotografija liječnika dirnula je svijet. Evo zbog čega

Komentara 1

Avatar Ironman0105
Ironman0105
01:48 26.03.2015.

postovane neznalice, tzv "daltonisti" vide boje, ne vide neke nijanse. Ne vide svijet u "crno bijeloj tehnici". Ali da bi se ovakvi blago receno bezumni clanci izbjegli, potrebna je obrazovana osoba kao lektor, Inace cete se i dalje sramotiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije