Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravi&fit tijekom blagdana

Uskršnji jelovnik s manje kalorija i više okusa!

mRŠAVIMO ZAJEDNO KLUB
Foto: Shutterstock
1/5
16.04.2014.
u 08:39

Nutricionistice Mršavimo zajedno kluba pripremile su jelovnik koji sadrži samo 1750 kalorija i sve hranjive sastojke i okuse tradicionalnih uskršnjih jela na koje ste navikli

Dolaskom Uskrsa svi se prisjećamo ukusne šunke zamotane u kruh. Isto tako, mnogima od nas, naviru i sjećanja na neumjerene objede i žaljenja što na vrijeme nismo stali i možda ipak ostavili taj zadnji kolačić.

Iz tog smo razloga Uskrs ove godine odlučili dočekati spremni pa smo potražili savjete stručnjaka. Darija Vranešić Bender, Sandra Krstev Barać i Mirja Jošić nutricionistice su Mršavimo zajedno kluba koje su za vas sastavile uskršnji jelovnik uz koji nećete trebati brinuti o svim neugodnim nuspojavama blagdanskog prejedanja.

Uskršnji jelovnik koji vam donosimo sadrži samo 1750 kalorija i sve hranjive sastojke i okuse tradicionalnih uskršnjih jela na koja ste navikli. Svi obroci koje ovdje vidite uravnoteženi su i sadrže optimalan dnevni unos kalorija. To znači da ćete ovakvom prehranom osigurati svom tijelu sve potrebne hranjive sastojke, a vi sami ćete se osjećati sito i zadovoljno što ste ove godine uspjeli izbjeći klasičnu blagdansku neumjerenost u jelu.

Ovakve uravnotežene jelovnike nutricionistice redovito pripremaju za sve članove Mršavimo zajedno kluba kako bi na zdrav način poticale gubljenje suvišnih kilograma. Tako svaka osoba unutar Kluba ima na raspolaganju jelovnike koji odgovaraju baš njegovim dnevnim potrebama. Za više informacija i primjera ovakvih ukusnih jelovnika, posjeti Mršavimo zajedno klub.

Uskršnji jelovnik

Kalorije: 1750 kcal; Ugljikohidrati: 48 %; Masti: 36 %: Proteini: 16 %

Doručak 467 kcal

Kuhano jaje s rotkvicom i mladim lukom:
1 kuhano jaje, 10 rotkvica, 2 mlada luka,1 žlica hrena
Kuhana šunka u kruhu (pola kriške):
Sastojci za 16 kriški:
1 kg šunke, 2 kg glatkog brašna, 1 kocka svježeg kvasca, žličica soli, 1 dcl vode, 0,5 dl ulja.
Priprema:
Šunku skuhati u vodi na laganoj vatri oko 3 sata. Od ostalih sastojaka zamijesiti tijesto i pustiti ga da se diže. Kada je šunka kuhana, tijesto razvaljati na debljinu od 1 cm i na njega položiti šunku tako da unutrašnji dio bude položen prema dolje. Tijesto obložiti oko šunke i okrenuti na drugu stranu i peći 2 sata na 180 ° C.

Međuobrok  294 kcal

Kuglof od ananasa (1 komad):
Sastojci za 16 komada:
kompot od ananasa, 1 manja konzerva, 230 g ulja (1 šalica), 200 g šećera, 2 cijela jaja (odvojiti žumanjak od bjelanjaka), 2 bjelanjka, 2 žlice limunovog soka, 310 g brašna, 1 žlica praška za pecivo, malo soli. Za glazuru: 6 žlica šećera u prahu, 3 žlice soka od limuna.
Priprema:
Ananas zagrijati na 180 stupnjeva. Kalup za kuglof premazati maslacem i posuti brašnom te otresti višak brašna. Ananas zajedno sa sokom usitniti u blenderu. Ulje i šećer umiješati. Smjesi ulja i šećera dodati žumanjke, promiješati pa umiksati bjelanjke i limunov sok. Dodati brašno sa umiješanim praškom za pecivo i sa soli. Miješati lagano i ne dugo. Smjesi dodati i ananas, promiješati te izliti u kalup. Peći do 60 minuta na temperaturi od 175 stupnjeva. Provjeravati čačkalicom da li je pečen. Kada se kuglof ohladi zamutiti glazuru od šećera u prahu s limunovim sokom i preliti preko kuglofa.  

Ručak 698 kcal

Bistra juha s ukuhanim rezancima (pola tanjura)
Sastojci:
50 g junetine, pola žličica sitno nasjeckane mrkve, pola žličica sitne tjestenine, 1/4 žličice koncentrata rajčice, 1,25 dl vode, peršin, sol, papar.
Priprema:
Sastojke kuhati dok meso ne omekša pa ukuhati tjesteninu.
Meso poslužiti s prilogom.

Pečena teletina s krumpirima:
Sastojci za 4 osobe:
600 g telećeg mesa, 1 dcl ulja, češnjak, 800 kg krumpira, sol, papar
Priprema:
Meso oprati, posušiti, natrljati sa soli i paprom i češnjakom. Preliti ga vrućim uljem i peći u pećnici na 220 stupnjeva. Meso je potrebno povremeno okretati i prelijevati vlastitim sokom. Kada se meso zapeče, oko njega poslagati posoljeni krumpir narezan na kriške i peći. Po potrebi dolijevati malo tople vode.
Čaša crnog vina (1 dl)
Zelena salata:

1 zdjelica zelene salate; začiniti 1 žličicom maslinovog ulja i octom
Cikla na salatu (100 g)

Večera 291 kcal

Francuska salata (50 g)
Dvije kriške kruha

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije