Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ordinacija.hr

U velikim migracijama 'sele' se i bolesti. Imamo li razloga za paniku?

izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
03.09.2015.
u 12:34

S ovom izbjegličkom krizom povezuje se i virus Zapadnog Nila

Izbjeglička kriza u kojoj stotine tisuća ljudi s Bliskog istoka i Sjeverne Afrike bježe pred ratom i siromaštvom prema Europi, pokrenula je i pitanje zdravstvene sigurnosti jer u velikim migracijama “sele” se i bolesti. Kod nas nema nikakvog razloga za paniku, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

– Izbjeglice dolaze iz zemalja u kojima je povećan rizik od određenih bolesti – primjerice, trbušnog tifusa, lišmanijaze, ospica, hripavca, tuberkuloze... No svakako treba uzeti u obzir da izbjeglice putuju tjednima, nerijetko i mjesecima, pa je vrlo vjerojatno da će za to vrijeme oboljeli izaći iz inkubacije. To znači da je rizik od zaraze minimalan kad dođu do nas – objašnjava Iva Pem Novosel, dr. med. iz Službe za epidemiologiju HZJZ-a, piše Ordinacija.hr

S ovom izbjegličkom krizom povezuje se i virus Zapadnog Nila (uzročnik meningitisa i encefalitisa), no epidemiologinja ističe kako je riječ o virusu koji se ne prenosi s čovjeka na čovjeka, nego ubodom komarca.

Što se još povezuje s izbjegličkom krizom i postoji li opasnost od još nekih zaraza, pročitajte na portalu Ordinacija.hr

>>Mađarska uskoro na granicu sa Srbijom šalje i vojsku

Komentara 1

ZA
Zagabria68
13:10 03.09.2015.

Naravno da imamo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije