Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obiteljski savjetnik

U svakodnevnim situacijama može se kriti 'okidač' koji vas tjera da čupate kosu

suha kosa pramenovi
Foto: Thinkstock
26.11.2014.
u 08:09

Kako biste otkrili uzrok, tijekom nekoliko dana zapisujte što vam se događalo, što su napravili ljudi u vašoj okolini, s kim ste se družili... Sve to može pomoći

P: Imam 26 godina i već devet godina čupkam kosu. Na početku je to bilo rijetko, dvije, tri dlake dnevno, a sada to radim često, više od 20 puta na dan. Ponekad i pojedem kosu koju iščupam. Radim kao knjigovođa i na poslu me najviše uhvati volja da se čupkam. Voljela bih dobiti savjet što poduzeti, kome se javiti da mi pomogne i može li mi itko pomoći? Sve više mi smeta to što radim, no sama ne mogu prestati pa sam se zbog toga počela već osjećati depresivno.

Vlatka D. (Rijeka)

O: Poštovana, nemogućnost kontroliranja nagona za čupanjem kose naziva se trihotilomanija. Nju mogu pokrenuti psihološki poremećaji poput stresa, depresije, fobija, a novija istraživanja pokazuju da može biti i nasljedna.

Osim fizičkih, odnosno estetskih posljedica, trihotilomanija ostavlja i psihičke posljedice, kao što su nesigurnost, depresija, povlačenje u sebe.

No, važno je napomenuti da trihotilomanija i nije toliko rijetka. Četiri posto stanovništva svakodnevno čupa kosu, dlake na rukama, obrve itd.

Kod osoba koje jedu kosu, što ste i vi naveli da radite, ono može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Važno je savjetovati se s liječnikom i psihologom.

Kod impulsa koji su nastali u starijoj dobi, a ne u djetinjstvu, lakše je naći okidač koji pokreće taj nagon. U hipnoterapiji najprije radimo na tome da otkrijemo što i kada stvara potrebu za čupkanjem, a nakon toga nizom tehnika zamijenimo lošu naviku dobrom, naučimo vas kontrolirati stres, odnosno kako reagirati na isti.

U stanju duboke opuštenosti, a to su trenuci visoke sugestibilnosti, dajemo direktne sugestije, koristimo direktivne metode racionalnog uvjeravanja, što se u praksi pokazala kao vrlo uspješna kombinacija. U težim slučajevima trihotilomanije potrebno je savjetovati se sa psihijatrom, koji može propisati i lijekove.

Predlažem vam da si prvo uzmete nekoliko dana tijekom kojih ćete bilježiti kada čupkate kosu. U njega zapišite kada se javljaju porivi za čupanjem, opišite svoju okolinu, navike, odnose s ljudima. Ponekad se okidač ovih nagona može kriti u svakodnevnim situacijama a da toga niste svjesni. Ovakav popis vjerujem da će pomoći terapeutu kojem ćete se obratiti.

>>Stres, strah, nervoza. Poražavajući podatak o ženama i orgazmu

>>Ovo su najčešći izvori stresa u ljubavnim vezama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije