Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasno okruženje

Sretni ste jer imate posao. No, evo kako vam rad u uredu narušava zdravlje

Posao
Foto: Thinkstock
1/3
23.04.2014.
u 10:00

Postoji neko uvriježeno mišljenje poslodavaca da će zaposlenici biti produktivniji ako nisu iza debelih zidova, već okruženi mnoštvom drugih kolega. Ali, to je pogrešno mišljenje

Ako imate sreće, imate posao. Upravo zbog toga većina ljudi će provesti i dodatne sate u uredu.

No, niste ni pomislili kako boravak u uredu može imati loš utjecaj na vaše zdravlje.

Ako radite u "open space uredima" odnosno, u otvorenim uredima u kojima ste u velikoj prostoriji s velikim brojem kolega s tek ponekom pregradom na radnim stolovima, to ozbiljno može narušiti ne samo produktivnost, nego i vaše zdravlje, piše Huffington Post.

1. Utjecaj na produktivnost i motiviranost

Postoji neko uvriježeno mišljenje poslodavaca da će zaposlenici biti produktivniji ako nisu smješteni u malim uredima iza debelih zidova, već okruženi mnoštvom drugih kolega.

Ali, to je pogrešno mišljenje. Zaposlenici su mnogo sretniji, opušteniji, ali i produktivniji ako imaju svoj ured, pokazalo je istraživanje provedeno 2013. godine na više od 42.000 zaposlenika u SAD-u.

Zaposlenici u otvorenim uredima nerijetko doživljavaju i višu razinu stresa te su manje koncentrirani i motivirani. U takvom radnom okruženju radnike često ometaju zbog čega se teško koncentriraju što je još jedna od prepreka produktivnosti zaposlenika.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

2. Radno okruženje može povećati razinu stresa

Više od osam od 10 američkih radnika pod stresom je na svojim radnim mjestima. Nedavno istraživanje portala Monster.com utvrdilo je da 42 % zaposlenika u SAD-u daje otkaz zbog prevelikog stresa, a čak 61% smatra da je stres na poslu uzrok njihova obollijevanja.

Izloženost buci u otvorenim uredima podiže razinu stresa, pa su ispitanici jednog istraživanja provedenog u New Yorku nakon tri sata rada u otvorenom uredu imali povišenu razinu adrenalina u organizmu, što je reakcija na stres.

3. Veća je vjerojatnost da ćete se razboljeti

Jedan od četiri radnika na posao će doći bolestan, a dijeljenjim uredima vrlo lako se mogu zaraziti i ostali zaposlenici.

Istraživanjem iz 2011. godine utvrđeno je da osobe koje rade u otvorenim uredima provode čak 62 posto više dana na bolovanju od zaposlenika koji imaju svoje urede.

4. Buka oko vas ometat će vas u koncetriranju na posao

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Zvonjava telefona, galsni razgovori kolega, radio...

Sve to se svakodnevno čuje oko vas i ometa vašu koncentraciju. Istraživanje koje je 2006. godine proveo UCSF otkrilo je da će osobe u otvorenim uredima biti podložniji padu koncentracije i zbog više temepretaure i manjaka kisika u diljenjem uredima s mnogo zaposlenika.

Gubitak koncentracije zaposlenika gubitak je dragocjenog radnog vremena.

5. Prekomjerno sjedenje uzrokuje oboljevanja

Sve više sjedimo u uredima i to se jako odražava i na naše zdravlje. Sve više sati provodimo u sjedećim pozicijama, a sve se manje krećemo. Rad za stolom i računalom doslovno vas može ubiti. Ovakav način rada uzrokovat će razvijanje dijabetesa, ali i kardiovaskularnih bolesti.

Višesatni rad za računalom lako može uzrokovati probleme s vidom i glavobolje, ali i jake bolove u kralježnici. Obzirom da mnogi ne mogu birati svoja radna mjesta i uredski posao je sve rašireniji način rada, krećite se barem izvan radnog vremena i koristite pauze na poslu za kratku šetnju i odmore. Stručnjaci tvrde da je potrebno napraviti malu pauzu svakih 45 minuta dok radite na računalu.

>>Na poslu, u tramvaju, na kauču... Skratite vrijeme koje provodite sjedeći

>>Jedva čekate kraj radnog vremena? Evo kako se opustiti na poslu

Komentara 1

DU
Deleted user
11:01 23.04.2014.

kod nas i sretan ako radis i primas plaću. svo ostalo je nebitno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije