Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prekomjerna težina

U HAZU predstavljena knjiga 'Debljina: javnozdravstveni problem i medicinski izazov'

debljina
Foto: HAZU
27.11.2014.
u 21:40

- Debljina ubija više nego pothranjenost. Ona je opasnost koja neprestano raste, ali može se prevenirati- rekao je akademik Dekaris, priopćio je HAZU.

U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu danas je predstavljena knjiga 'Debljina: javnozdravstveni problem i medicinski izazov', čija je prva edicija objavljena u izdanju Zavoda za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu HAZU u Rijeci, priopćio je HAZU.

U knjizi se nalaze doprinosi sudionika istoimenog međunarodnog simpozija kojeg je, kako navodi HAZU, najmlađi akademijin zavod organizirao u suradnji s Hrvatskim društvom za debljinu Hrvatskog liječničkog zbora i Kliničkim bolničkim centrom Rijeka. Ona sadrži 12 radova i obuhvaća sve aspekte problema debljine, a uredio ju je akademik Daniel Rukavina. U izdanju su dostupni epidemiološki podaci o debljini za Hrvatsku, ali među ostalim sadržajem i dio posvećen prevenciji te oblicima liječenja.

Predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić kazao je da je medicina u Rijeci ostvarila značajne rezultate, posebno u bazičnim znanostima, i zbog toga je Akademija 2013. tome odlučila dati institucionalni okvir te je osnovala Zavod za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu. Dodao je da je to jedini Akademijin medicinski zavod izvan Zagreba te da je Rijeka postala prvi grad u Hrvatskoj koji ima dva zavoda HAZU. - U tom je zavodu u rujnu održan simpozij o eboli, prvi u Hrvatskoj. Tim skupom, kao i simpozijem o debljini, Akademija pokazuje da je otvorena javnosti i okrenuta budućnosti i rješavanju aktualnih društvenih pitanja- izjavio je akademik Kusić.

O knjizi je govorio njezin urednik akademik Daniel Rukavina koji je rekao da ona daje cjelovit pogled na javnozdravstvene i medicinske aspekte posljedice debljine.

- Knjiga može biti vrlo koristan putokaz stručnjacima koji rade na prevenciji, liječnicima koji svakodnevno susreću sve veći broj pacijenata s prekomjernom težinom i trebaju liječiti i debljinu i brojne komplikacije koje su uz nju vezane, kao i izvrsno štivo za studente poslijediplomskih studija, kazao je akademik Rukavina, a akademik Dragan Dekaris je istaknuo važnost problema prekomjerne težine i debljine u zemlji i svijetu.

- Debljina ubija više nego pothranjenost. Ona je opasnost koja neprestano raste, ali može se prevenirati- rekao je akademik Dekaris, priopćio je HAZU.

>> Svaka druga osoba kod nas umire od bolesti srca

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije