Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO KAŽU DERMATOLOZI

Tuširate li se baš svaki dan? Doznajte radite li 'pravu stvar'

Tuširanje
Foto: Thinkstock
13.10.2015.
u 09:00

Važnije je tuširati se pravilno nego često

"Višak ulja na koži može začepiti pore, što može dovesti do nastajanja akni na licu i tijelu, te je stoga potrebno redovito se tuširati", tvrdi dermatologinja Monika G. Kiripolsky. 

No, treba li se zaista tuširati svaki dan?

Ako se bavite nekom fizičkom aktivnošću i znojite se, tuširanje nakon znojenja je svakako preporučljivo. Ako ostajete oznojeni u istoj odjeći neko vrijeme to može dovesti do iritacija kože i pojave crvenila, tvrdi dermatologinja Holy Philips. Zato je važno presvući se što prije u čistu odjeću. 

Tuširanjem ćete ukloniti bakterije koje prouzročuju neugodne mirise na tijelu. Ipak, oni koji se ne znoje mnogo mogu si "dopustiti" i dva - tri dana bez tuširanja, tvrdi Jeffrey Benabio iz klinike Healthcare Transformation at Kaiser Permanente. 

Ipak, važnije je zapravo tuširati se pravilno nego često, dodaje. 

Potrebno je izbjegavati "agresivna" sredstva za tuširanje, posebice na području kože s aknama. Birajte blage, neutralne sapune i tuširajte se mlakom vodom, savjeti su dermatologa. Svakako treba voditi računa o hidrataciji kože pa na tijelo nanesite neko sredstvo za njegu dok je koža nakon tuširanja još vlažna. 

Ako izbjegavate svakodnevno tuširanje, onda barem vodite računa o higijeni područja koja najviše prouzročuju neugodne mirise i koja su najpodložnija razvoju bakterija i gljivica, poput genitalnog područja, pazuha i prsa. 

'Kultura nam je nametnula svakodnevno tuširanje'

Kultura živlljenja nam je nametnula svakodnevno tuširanje, ali naša koža po prirodi nije tako koncipirana, pojasnila nam je dr. sc. Ivana Nola, spec. dermatovenerologije. 

"Našoj koži posebno ne paše korištenje klorirane vode, raznih sapuna sa različitim deterdžentima, mirisima, bojama i niz drugih aditiva koji se nalaze u tim sredstvima, a koji se koriste iz tehnoloških razloga. To je marketinški potrebno, ali to našoj koži ne odgovara. Isušivat će se, a može se postepeno razvijati iritacija ili kontaktna alergija", pojašnjava Nola.

Suhoća kože je najčešći problem, treba koristiti takozvane sindete, zamjene za sredstva za tuširanje koji su blagog PH, bez deterdženata, a čiste kožu. Prije tuširanja treba koristiti preparate na oštećenim područjima kako bi se dodatno zaštila i njegovala koža.  

Određene dijelove tijela potrebno je svakodnevno prati, dodaje. 

>>Evo koja je optimalna temperatura vode za tuširanje!

Komentara 6

MI
mirrr
09:22 13.10.2015.

samo subotom sve cesce je cisto preser avanje

K0
KONJINA4.0
10:05 13.10.2015.

ljeti svaki dan, zimi 1-2 tjedno, veš mijenjam svaki dan, niti smrdim niti mirišem, roba mi uvijek čista, ne vidim u čemu je problem dragi moji čistunci... Pranjem nećete očistiti savjest..

Avatar antar
antar
14:48 13.10.2015.

Svi neki stručnjaci,neka se zapitaju zašto među Romima nema alergija,a i gripa je rijetkost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije