Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
globalna prijetnja

Tigrasti komarci, koji prenose virus Zika, aktivni su i kod nas

26.07.2010., Zagreb - Radnik
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
1/5
03.02.2016.
u 11:02

U Brazilu vojska uništava legla komaraca, a zmlje Južne Amerike traže izmjene zakona o zabrani pobačaja

Zbog naglog širenja virusa Zika i epidemije, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je u ponedjeljak, nakon ženevskog sastanka 18 stručnjaka, taj virus globalnom prijetnjom. Njegovo je širenje, podsjetimo, počelo lani u južnoameričkim državama koje se trenutačno bore s epidemijom koja je, procjenjuje se, pogodila više milijuna ljudi. Ovakva praksa Svjetske zdravstvene organizacije nije česta. Virus Zika je etiketu globalne prijetnje dobio nakon poliovirusa, svinjske gripe i ebole. Kako je još prije navela ta organizacija, njegovo brzo širenje i posebna ugroženost trudnica argumenti su za takvu klasifikaciju. Međutim, što to znači u praksi i za javnost generalno?

– Prema definiciji, to je izvanredno stanje i javnozdravstvena prijetnja ili rizik za zdravlje zbog mogućnosti širenja iz početnog izvora epidemije odnosno infekcije. Može zahtijevati međunarodno koordinirane aktivnosti kao odgovor na takvo stanje kako bi se smanjila prijetnja i rizik od daljnjeg širenja – pojašnjava dr. Iva Pem-Novosel, voditeljica Odsjeka za zoonoze Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Apeli za odgodu putovanja

Stoga sigurno slijede pojačane mjere suzbijanja komaraca, intenzivno uništavanje legla i apeliranje javnosti na prevenciju dolaskom toplijeg vremena s kojim dolaze i komarci. Takozvani tigrasti komarac, koji je udomaćen i u Hrvatskoj, jedna je od vrsta komaraca koja prenosi Zika virus. Iako većina zaraženih neće imati nikakve simptome, problem je upravo spomenuta posebna skupina ugroženih – trudnice.

Ni sama trudnica ne mora osjećati nikakav simptom zarazom tim virusom, no on može ostaviti teške posljedice po njezin plod. Te su teške posljedice mikrocefalija i teški zastoji u razvoju novorođenčadi čiji je broj povećan u južnoameričkim državama. Iako zdravstveni autoriteti naglašavaju da ta veza još nije znanstveno potvrđena, činjenica je da na oprez i sami upozoravaju. Tako i Hrvatski zavod za javno zdravstvo apelira na trudnice da odgode putovanja u područja gdje vlada epidemija prouzročena virusom Zika.

– Zasad su dane osnovne upute putnicima, prije svega trudnicama i osobama narušenog imuniteta, onima s težim imunološkim poremećajima i kroničnim bolestima.

Važne su i osobne mjere zaštite, repelenti, odjeća i mreže na prozorima, a recimo da je ljeti dobro i što rad klimatskih uređaja na neki način zbog niže temperature omogućuje smanjenje rizika – kaže dr. Pem-Novosel dodajući da su upute jednake kao i za ostale virusne infekcije koje prenose komarci, no virus Zika odskače upravo zbog rizika za trudnice i zato što, kako dodaje dr. Pem-Novosel, još nije dovoljno istražen. Najteža neistražena posljedica su spomenute dijagnoze kod novorođenčadi, zbog čega su u zemljama Južne Amerike apelirali i na odgađanje trudnoće u iduće dvije godine, dok se u pojedinim državama u kojima je pobačaj zabranjen traži promjena tog zakona.

Komarci stižu u lipnju

Najčešći prijenosnik u tom je području komarac aedes aegypti koji je u Europi prisutan samo na portugalskom otočju Madeiri, dok je drugi prijenosnik, takozvani tigrasti komarac “domaći” na Mediteranu pa tako i kod nas. Njegovu sezonu možemo očekivati u lipnju, što, dakako, ovisi o temperaturi zraka pa na Jadranu može doći i ranije.

Upravo je na Jadranu tigrasti komarac postao najčešća vrsta komarca. Stručnjaci ponavljaju mjere koje ćemo s toplijim vremenom zasigurno češće slušati – uklonite posude s vodom u vrtovima, vaze, razni otpad koji u vrtovima “glumi” neke posude i skuplja vodu...

To je jedini način za sprečavanje legla komaraca, dok osobna prevencija inzistira na nanošenju repelenata, odjeći dugih rukava i nogavica. Jedine su to mjere prevencije od ugriza komarca pa tako i zaraze virusom Zika koji dosad nije evidentiran u Hrvatskoj. Zabilježene su ranije ipak druge virusne bolesti koje prenose upravo komarci, poput groznice denga. 

>>Službeno potvrđeno: Zika virus prenosi se i spolnim putem

>>Zika virus prenosi se i spolnim putem, prvi slučaj zaraze u Danskoj

>>Virus zika: Trudnoća umjesto radosti izaziva strah

Komentara 15

MA
madmax17
11:28 03.02.2016.

Bili su kod mene ti tigrasti, sve dok nisam stavio mrežu na prozor. Tako su veliki da su istrijebili one obične 'domaće' komarce.

LA
larala
11:44 03.02.2016.

sad ce naši politicari i zeleni brzo u borbu protiv komaraca, tam negdje u 10 mj, špricanjem krošnji drveca s ceste u centru grada.....

DU
Deleted user
12:03 03.02.2016.

Htio bih upozoriti naše Hrvatske političare posebno našeg premijera koji zna puno toga što sve rade te velike privatne farmaceutske kompanije da ojača naš imunološki zavod kao prave strateške državne institucije u zaštiti svoga naroda a ne da budemo izloženi stranim neprovjerenim cjepivima koji služe samo za njihovu zaradu a ispunjavaju plan moćnika da smanje broj ljudi na planeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije