Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Latinska Amerika

Sve veći broj žena zbog straha od zika virusa odlazi na pobačaje

Foto: Reuters
1/5
25.06.2016.
u 14:25

Iako je prekid trudnoće u nekim dijelovima Latinske Amerike ilegalan, žene pribjegavaju drugim opcijama koje ugrožavaju njihovo zdravlje

Epidemija zika virusa razlog je pojave sve većeg broja žena koje odlaze na pobačaje u Latinskoj Americi, kako piše New England Journal of Medicine.

Vlade su prethodno savjetovale da žene izbjegavaju trudnoću zbog rizika od rođenja djeteta s mikrocefalijom - neurološkim stanjem pri kojem je djetetu smanjen mozak. Šest država i nekoliko područja dosad je zabilježilo širenje zika virusa nakona uboda komaraca, a više od 1.500 novorođenčadi dijagnosticirana je mikrocefalija uzrokovana virusom. 

Iako je prekid trudnoće u nekim dijelovima Latinske Amerike ilegalan, žene pribjegavaju drugim opcijama koje ugrožavaju njihovo zdravlje. Jedna od popularnih metoda je i organizacija Women on Web, koja okuplja zagovornike pobačaja i žene koje su ga iskusile, a pilule za prekid trudnoće dostavljaju na kućnu adresu.

- Sudeći po stanju epidemije i pritiscima društva, ne iznenađuje porast zahtjeva za pobačajem - rekao je prof. Jimmy Whitworth za BBC.

Prema podacima, u odnosu na pet godina prije pojavljivanja zika virusa, u Brazilu i Ekvadoru potražanja za pobačajima duplo je porasla. 

>> Južnoj Europi ovo ljeto prijeti zika virus, Hrvatska ugrožena

Ključne riječi

Komentara 4

OK
okvarbudovič
17:58 25.06.2016.

zasto se pobacaj vec jednom ne nazove pravim imenom,tj ubojstvo nerođenog djeteta.

VR
vrt
00:38 26.06.2016.

ptičja gripa, svinjska gripa, ebola...sada zika. svake "sezone" jedna zarazna bolest je "in". zanimljivo. a zika je još iskorištena za promoviranja pobačaja, čemu se vidimo i Večernji nažalost pridružio. A za to vrijeme farmaceutske tvrtke trljaju ruke, dok cijenu (fizičku i psihičku) plaćaju žene i djeca. : (

Avatar Immanuel
Immanuel
19:11 25.06.2016.

Vatru gase vatrom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije