Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
halo, doktore!

'Svaki dan pije alkohol i uzima tablete. Naše vapaje ne čuju ni policija ni psihijatri'

alkohol, gin tonic, berlin, bar
Foto: DPA/PIXSELL
21.05.2015.
u 11:27

Naši liječnici savjetuju kako čuvati zdravlje, liječiti se, olakšati tegobe... Posjetite internetsku stranicu ordinacije i postavite pitanje liječnicima: www.ordinacija.hr/halo-doktore

Moja se majka dvaput liječila od alkoholizma, ali unatoč tome pije stalno i mi smo nemoćni. Kamo god idemo, nitko nam ne pomaže. Svaki dan pije alkohol i uzima tablete. Naše vapaje ne čuju ni policija ni psihijatri jer navodno se sama mora prijaviti na liječenje, a to je nemoguće. Pokušala si je nekoliko puta i nauditi. Gdje potražiti pomoć? Bojimo se za nju ako ovako nastavi. Već je zapalila sobu, razbila vrata, stol... Što učiniti?

Odgovara Suzana Kulović, dr. med., psihijatrica, psihoterapeutkinja

Vaša se majka mora liječiti u bolnici jer je u alkoholiziranom stanju opasna za sebe i okolinu. Napisali ste da je zapalila sobu i razbila vrata, što znači da zasad uništava samo materijalno, ali uvijek postoji mogućnost da postane destruktivna i prema ljudima. S obzirom na to da je već liječena od alkoholizma, a postala je opasna i za sebe i za druge te je k tome i nekritična (nema uvid u svoje stanje), ne bi trebao biti problem provesti prisilnu hospitalizaciju.

Postupak može pokrenuti njezina liječnica nakon što je pregleda tako da izda uputnicu za bolničko liječenje ili možete direktno zvati policiju. Odvođenje bolesnice na psihijatrijski pregled u bolnicu obavlja hitna pomoć uz pomoć policije ili samo policija. Psihijatar na prijmu u bolnici odlučuje hoće li bolesnicu prisilno zadržati i o tome obavijestiti sud ili će je vratiti kući. Nije lako odlučiti se za ovaj postupak, ali ponekad se moraju donositi teške odluke.

Naši liječnici savjetuju kako čuvati zdravlje, liječiti se, olakšati tegobe... Posjetite internetsku stranicu ordinacije i postavite pitanje liječnicima: www.ordinacija.hr/halo-doktore

>>Za strah od nastupa najbolji lijek je razgovor

Komentara 3

ET
etrange12351
13:31 21.05.2015.

Lupate gluposti jer policija nikad i ni u kojem slučaju sama i na svoju inicijativu ne može provesti prisilnu hospitalizaciju osobe u psihijatrijsku ustanovu bez nazočnosti liječnika! Treba prvo pročitati Zakon o zaštiti osoba sa duševnim smetnjama i tko ondaa krenut u pisanje članka

KI
killthesnake
00:50 22.05.2015.

Ako je osoba problematična ,od prije poznata policiji i liječniku onda se u praksi ne obvezuje liječnika da bude prisutan nego jednostavno potpisuje uputnicu ,i to je u redu !

KI
killthesnake
00:55 22.05.2015.

"Postupak može pokrenuti njezina liječnica nakon što je pregleda tako da izda uputnicu za bolničko liječenje ili možete direktno zvati policiju. Odvođenje bolesnice na psihijatrijski pregled u bolnicu obavlja hitna pomoć uz pomoć policije ili samo policija. "....znaci ako liječnica poznaje problematičnu osobu može izdati nalog policiji da ju se odvede bez da i ona bude u tome trenutku prisutna!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije