Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stručnjaci upozorava

Sušenje rublja u stanu opasno je za zdravlje svih ukućana

rublje, sušenje rublja, pas, prozor (1)
Željko Mršić/PIXSELL
06.11.2012.
u 10:03

Prostorije gdje se sušilo rublje bile su pune kemikalija i štetnih spojeva u zraku, pokazalo je jedno američko istraživanje

Grijete li se na toplanu ili vam je jednostavno zimi toplo u stanu ili kući uvijek dobro dođe mašina opranog rublja koja će dodati malo vlage u zraku? Znanstvenici sa sveučilišta u Washingtonu upozoravaju da sušenje odjeće u stanu može ugroziti naše zdravlje. Kako?

Mjesto istraživanja bile su prostorije u kojima se suši rublje poslije pranja deterdžentom i omekšivačem i dokazano je da se upravo na tim mjestima u zraku nalazi veliki broj kemikalija koje su vrlo opasne za zdravlje i mogu čak dovesti do obolijevanja od raka.

Među otkrivenim kemikalijama više je od 25 spojeva uključujući i sedam opasnih zagađivača zraka, a čak dva, acetaldehid i benzen, u SAD-u su označena kao kancerogene supstancije, piše Medical Daily

I prijašnje su studije upućivale na to da ljudi koji koji često borave u prostorijama u kojima se suši rublje često imaju glavobolje i probleme s disanjem.

Ako već nemate sušilicu za rublje, najbolje bi bilo odjeću sušiti za lijepog dana na otvorenom ili za tu namjenu odrediti jednu prostoriju koju rijetko koristite.

Komentara 1

LI
liliZG
10:21 06.11.2012.

A sad druga strana, moji klinci su alergični i kad je njihov doktor alergolog čuo da sušim veš vani, pitao me , što mislim o tome koliko se čestica peludi nalijepi na lijepo opran, vlažan veš , na tom "lijepom, sunčanom i lagano vjetrovitom" vremenu, koje onda ja još poslije zapeglam i dam djeci da na sebe stave, dakle već u startu , alergen je na njima.....pa sada.... Ja sam uvela dodatno ispiranje veša, nakon pranja, jer i meni previše smrdi deterđent nakon normalnog pranja, ....a to je zato što imamo koncentrate za deterđente, a sve perilice nove generacije štede vodu ,što znači da se to niti ne ispire kak treba.........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije