Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o, da...

Stvari koje biste trebali izbjegavati kada ne možete spavati

nedostatak sna
Foto: Thinkstock
1/3
12.02.2016.
u 16:00

Alkohol može imati opuštajuće svojstvo, ali stručnjaci tvrde da nam je potrebno i nekoliko sati nakon ispijanja alkoholnog pića da se opustimo

Ako noću ne mžete zaspati, vjerojatno tražite neku "zabavu" da vam prođe vrijeme ili da se što prije uspavate. 

U tim nastojanjima često znamo napraviti pogreške koje nas još dulje mogu držati budnima i produbiti nesanicu. Evo što biste trebali izbjegavati u takvim situacijama...

Gledanje u ekran

Razne "električne igračke" poput pametnih telefona, tableta, prijenosnih računala  i sl mogu nam odgoditi san. Stručnjaci savjetuju da barem sat vremena prije planiranog odlaska na spavanje ne gledamo u "ekran" jer svjetlo zaslona može poremetiti naš prirodni ciklus spavanja. 

Ispijanje alkohola

Alkohol može imati opuštajuće svojstvo, ali stručnjaci tvrde da nam je potrebno i nekoliko sati nakon ispijanja alkoholnog pića da se opustimo. To znači da ćete, osim što ćete opteretititi jetru, i dalje ostati budni još neko dulje vrijeme. 

Grickanje

Mnogi će za vrijeme nesaice posegnuti za nekim grickalicama. To je jedna od navika koju bismo svakako trebali izbaciti. Rijetko tko će birati zdrave grickalice i vjerojatnije je da ćete grickati nešto nezdravo. Tijelo mora probaviti unešenu hranu pa postoji velika vjerojatnost da će vas to i probuditi ranije nego ste planirali i tako vas lišiti potrebnog sna. 

Način na koji perete zube

Nemojte izbjegavati pranje zuba prija spavanja, samo je potrebno to napraviti na pravilan način. Stručnjaci za san savjetuju da zube perete prije spavanja s prigušenim svjetlom. Profesor Russel Foster sa Sveučilišta Oxford čak savjetuje da zube perete u mraku. 

>>Ovo su zdravstveni problemi koje može uzrokovati previše sna

Ključne riječi

Komentara 1

LA
LANA555
00:44 13.02.2016.

Haha ! Zube da perem u mraku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije