Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poveći broj komplikacija

Stručnjaci upozoravaju: Pothranjenost opasnija od pretilosti!

starica
Foto: ilustracija
1/2
25.11.2014.
u 13:14

Malnutricija (u užem smislu pothranjenost) definira se kao stanje energetskog, proteinskog ili nutritivnog deficita koje uzrokuje mjerljivu promjenu tjelesnih funkcija, a povezano je s lošijim ishodom bolesti te je specifično reverzibilna primjenom adekvatne nutritivne potpore

Brojni stručnjaci naglašavaju kako je pothranjenost vrlo često neprepoznata.

Konferencija "Optimal Nutritional Care for All" organizirana je s ciljem podizanja svijesti o globalnom problemu pothranjenosti te osmišljavanju strategija u cilju njezina pravodobnog prepoznavanja. Brojni stručnjaci naglašavaju kako je pothranjenost vrlo često neprepoznata što potvrđuju i statistički podaci, piše Zdrava Krava.

Povećana stopa smrtnosti

Malnutricija (u užem smislu pothranjenost) definira se kao stanje energetskog, proteinskog ili nutritivnog deficita koje uzrokuje mjerljivu promjenu tjelesnih funkcija, a povezano je s lošijim ishodom bolesti te je specifično reverzibilna primjenom adekvatne nutritivne potpore. Pothranjenost najčešće uzrokuje negativne učinke na mentalno i tjelesno stanje koje se povezuje s povećanim brojem komplikacija. Takvi bolesnici nerijetko dulje borave u bolnicama što povećava troškove liječenja te je u takvih bolesnika uočena povećana stopa smrtnosti.

Stručnjaci se slažu da procjenom nutritivnog statusa, što uključuje osnovne antropometrijske pokazatelje, dijetetičke parametre, opće stanje, anamnezu i bolesti u obitelji prilikom rutinske kliničke prakse, možemo uočiti pothranjenost na vrijeme te pružiti potrebnu nutritivnu skrb bolesniku.

Posljedice pothranjenosti

Brojni stručnjaci naglašavaju kako je pothranjenost vrlo često neprepoznata što potvrđuju i statistički podaci. Procjenjuje se da 20 milijuna ljudi u EU pati od pothranjenosti, u bolnicama ona pogađa oko 40 posto pacijenata, a u umirovljeničkim domovima ta brojka doseže čak 60 posto.

Razlog tome je nedostatak javnozdravstvene strategije, obveznog provođenja procjene nutritivnog statusa kao dio rutinske prakse te edukacije liječnika i medicinskog osoblja o važnosti procjene nutritivne uhranjenosti pacijenata u bolnici kao i općenito u starijoj populaciji podložnoj problemu pothranjenosti.

Cijeli članak pročitajte na portalu Zdrava Krava.

>>Mislili ste da san nema veze s viškom kilograma? Varate se

>>8 namirnica od kojih ćete biti još više gladni

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije