Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
halo, doktore!

Što je to 'toalet trening'?

Dijete u wc školjci
Foto: Thinkstock
24.11.2014.
u 17:00

Naši liječnici savjetuju kako čuvati zdravlje, liječiti se, olakšati tegobe...Posjetite internetsku stranicu Ordinacija.hr i postavite pitanje liječnicima: www.ordinacija.hr/halo-doktore

P: 
Imam curicu od četiri i pol godina koju pokušavam odviknuti od mokrenja u gaćice od druge godine, s tim da smo se nekoliko puta vraćali na pelenu jer nikako nije išlo. Ona je svladala noćno mokrenje, ustaje suha, ali danju mokri u rublje, osim ako joj ponudim nagradu. No, i to joj dosadi pa se vrati na staro. Veliku je nuždu obavljala u kahlicu, pa u rublje, pa ponovno u kahlicu i tako bezbroj puta. Sada ponovno obavlja nuždu u rublju, s tim da ne obavi sve odjednom, nego najmanje pet puta uprlja rublje. Išli smo psihologu, sve je u redu kako nam je rečeno, treba samo biti uporan. No ovo već predugo traje i ja sam na izmaku snage i živaca.

O: Vidim da ste uplašeni zbog načina na koji djevojčica usvaja pravila toalet-treninga. Prema mom mišljenju počeli ste prerano s treningom. Danas se većina autora slaže da je idealno vrijeme za toalet-trening treća godina života. Svako dijete ima specifičan ritam psihomotornog razvoja koji uglavnom nije ujednačen kad se radi o motoričkim, spoznajnim i govornim vještinama. S obzirom na dob djevojčice, imate dovoljno vremena da sve stignete. Čini mi se da veliku i malu nuždu djevojčica koristi za komunikaciju – izraz svog prkosa i nezadovoljstva.

Vjerujem da je psiholog kod kojeg ste bili ispravno zaključio da je “sve u redu”, ali i vama i djetetu bilo bi lakše ako bi vam pomogao dječji psiholog koji ima iskustva da prođete lakše kroz ovu razvojnu fazu (njezino odrastanje i razvoj vašeg odnosa majke i kćeri).

>>U kojim je intervalima normalno mokriti?

>>Često mokrite, grče vam se mišići i pretjerano se znojite? Evo što to može značiti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije