Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
supernamirnica

Što će se dogoditi ako godinu dana konzumirate ekstrakt češnjaka?

Češnjak
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/5
26.01.2016.
u 12:02

Matthew J. Budoff, znanstvenik u tvrtki BioMed LA, tvrdi da je istraživanje novi dokaz o prednostima ovog suplementa u "smanjenju nakupljanja plakova u arterijama i sprečavanju stvaranja novih, koji mogu rezultirati srčanim bolestima"

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prepoznala je korisna svojstva češnjaka i smatra da je odličan dodatak prehrani kada je posrijedi borba protiv hiperlipidemije (povišene razine lipida ili masnoća u krvi) ili sprečavanje vaskularnih problema povezanih sa starenjem, poput ateroskleroze.

Češnjak se kao učinkovit dodatak preporučuje pacijentima koji pate od povišenog krvnog tlaka, piše Le Parisien.

Matthew J. Budoff, znanstvenik u tvrtki BioMed LA, tvrdi da je istraživanje novi dokaz o prednostima ovog suplementa u "smanjenju nakupljanja plakova u arterijama i sprečavanju stvaranja novih, koji mogu rezultirati srčanim bolestima".

Znanstvenici su pratili stanje 55 pacijenata u dobi od 40 do 75 godina među kojma su jedni patili od povišenog krvnog tlaka, drugi od pretilosti, a treći od kardiovaskularnih bolesti. Svi su podvrgnuti koronarnoj angiografiji kojom je precizno izmjerena količina masnoća i kalcija u njihovim arterijama.

U predstojećih godinu dana prvoj grupi pacijenata znanstvenici su svakodnevno davali placebo, a drugoj 2,4 mg odstajalog ekstrakta češnjaka.

Ustanovljeno je da se kod grupe koja je svakodnevno dobivala ekstrakt češnjaka ukupna količina plaka u arterijama smanjila za 80 posto, jednako kao i gustoća plakova.

Češnjak od davnina ima reputaciju lijeka i preventive kod brojnih bolesti, a poznato je njegovo antibakterijsko djelovanje kod gastroenteritisa, kao i antifungalno djelovanje u liječenju gljivice candide albicans.

Odstajali ekstrakt češnjaka može spriječiti stvaranje plakova na stijenkama arterija te usporiti razvoj kardiovaskularnih bolesti, pokazalo je nedavno provedeno američko istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Nutrition.

 

>>4 'zimske' namirnice koje će vas čuvati od virusa i bakterija

Komentara 5

GU
gumbar
15:50 26.01.2016.

jedi pravi češnjak.

HR
Hrabraja
18:27 26.01.2016.

Koristim tinkturu cesnjaka, ovaj prah ke kinseki

TH
than
01:38 27.01.2016.

Zanimljivo. Prije su pisali da je ekstrakt los, a sada nesto drugo.... Ali nema nista do pravog cesnjaka, ekstrakt je promasaj i moze biti opasan... Narezati ga/cesnjak 10 minuta na sitno da pusti sto treba i pojesti ga. Ili ga nabaciti na kuhano jelo, ali da se ne kuha vise od 5 minuta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije