Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdrava prehrana

Stevija - najzdravija moguća zamjena za šećer

'stevia_nnn_ned_070710'
''
30.03.2012.
u 05:27

Dnevna upotreba stevije nije ograničena, više puta dnevno može se sladiti čaj ili neki drugi napitak

Štetno djelovanje komercijalnih sladila potiče sve više razgovora o alternativnim sladilima s nižim glikemijskim indeksom i upravo tu u posljednje vrijeme sve češće izvire ime biljke stevije, koja ne samo da nije štetna za zdravlje nego je ljekovita.

– Ta bi biljka mogla postati spasonosna za oboljele od dijabetesa tipa 2 jer se bez straha može upotrebljavati kao sladilo s obzirom na to da ne povisuje razinu šećera u krvi i potiče izlučivanje inzulina – objašnjava aromaterapeutkinja Tajana Varićak te dodaje kako osim toga stevija djeluje protiv drugih čestih bolesti današnjice: povišenoga krvnog tlaka, osteoporoze, pretilosti. S njom se slaže i učiteljica kuhanja i dugogodišnja suradnica Makronove Tončika Cukrov koja dodaje kako je važno prilikom kupnje stevije pogledati čistoću proizvoda jer originalno stevija ima glikemijski indeks 0, nema kalorija, djeluje antibakterijski, protuupalno te ima čak i antikancerogena svojstva. No, definitivno je iznenađujuća činjenica da ova slatka biljka sprečava nastanak karijesa pa se od nje čak može izraditi i pasta za zube.

– Uzme se bijela glina za pastu za zube i stavi se malo praha stevije, objašnjava Tajana Varićak koja i sama koristi pastu od stevije iz kućne radinosti te dodaje kako je također poznata primjena stevije u terapijama kožnih bolesti te općenito za ljepotu i zdravlje kože. Stevija je danas prisutna u mnogim pripravcima poput krema i maski za lice, a može se upotrebljavati i u kupkama. Kožu omekšava, pomlađuje, izglađuje bore, potiče zacjeljivanje, a djelotvorna je i protiv akni, seboreje i dermatitisa.

Na tržištu je danas stevija i kod nas dostupna u obliku sušenog lista, bijelog i zelenog ekstrakta u prahu te tekućine, no potreban je oprez jer se mogu naći ekstrakti i tekućine koji u sebi sadrže neke moguće štetne tvari. – Sladilo sa stevijom možete napraviti i sami: lišće stevije osušite i sameljite u mlincu za kavu. Dvije čajne žličice lišća u prahu stavite u 2 decilitra kipuće vode i ostavite da ključa 5 do 10 minuta. Procijedite kroz filtar za kavu ili čaj i dobili ste zaslađivač zelene boje koji je potrebno držati u hladnjaku, a zbog iznimne slatkoće dozira se u kapima. Želite li dobiti prozirno sladilo, pomiješajte istu količinu lišća u prahu i mlake vode te ostavite da odstoji 24 sata. Procijedite i čuvajte u hladnjaku. S vremenom i ta tekućina poprima zelenkastu nijansu – zaključuje Tajana Varićak.

Komentara 6

IB
istina_boli
06:23 30.03.2012.

Napokon i u vecernjaku nesto pametno. Od 1000 lazi prokljuvi se i poneka istina. Da stevija, domaci divlji krompir, a ne stetni indijanski itd. Samo nam dajte uputstva kako u domacoj radinosti iz listova stevije da dobijemo steviju u prahu.. Bravo , bravo , samo tako nastavite.

Avatar arcanius
arcanius
07:00 30.03.2012.

Istina_boli reži gornja tri listića sa grančicom.... da ti ostaje lijepi mali grmić.... listiće posuši u cjediljki na zraku i melji do mile volje..... ja ne radim tekuće sladilo, nego mljevene listiće stavljam u čaj dok ga kuham.... mljevene grančicee koristim u kolačima i biskvitima.... manje su slatke, ali ima ih puno :D

DU
durica
15:04 30.03.2012.

Nije mi jasno - u tekstu piše da se kod nas stevija može naći u obliku sušenog lista, ekstrakta ili tekućine, a onda se savjetuje da lišće stevije sami osušimo i sameljemo. To znači ili da se stevija i kodd nas može naći friška ili su savjeti za upotrebu, kad sušimo sami, besmisleni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije