Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravlje

Smanjite posljedice kroničnog stresa

Stres
Foto: Shutterstock
19.04.2014.
u 19:00

Kratkotrajna napetost, na primjer ona koju izaziva završavanje posla u ograničenom roku, korisna je za imunitet, jer reakcija 'bori se ili bježi' potiče proizvodnju leukocita, koji štite od zaraze...

Kratkotrajna napetost, na primjer ona koju izaziva završavanje posla u ograničenom roku, korisna je za imunitet, jer reakcija 'bori se ili bježi' potiče proizvodnju leukocita, koji štite od zaraze. Ali s druge strane, dugotrajna izloženost stresu ima potpuno suprotan učinak. Konstantno povišena razina adrenalina u organizmu uzrokuje dramatične oscilacije razine glukoze u krvi, što znači nedostatak energije za borbu protiv zaraze.

Ukoliko se uzroci stresa ne uklone, ne samo što ćete biti podložniji prehladama i gripi, već i ozbiljnim gastrointestinalnim problemima - kao što je IBS (sindrom iritabilnog crijeva) - čak i poremećaju sna.

Što napraviti: Posvetite dio dana samo sebi i obavezno meditirajte. Istraživanja pokazuju da je kod žena, koje su prakticirale meditaciju u razdoblju od tri mjeseca, razina adrenalina u organizmu smanjena za 44 posto. Sjedite mirno desetak minuta i fokusirajte se na jednu točku ispred vas. Duboko udišite i ispuštajte zrak kroz nos - zadržavajući se tri sekunde na udahu i izdahu. I nemojte se brinuti ako vam misli odlutaju - u prošlost, trenutne brige, planove za budućnost ili sanjarenje. Dovoljno je da budete svjesni toga, prije nego što ponovno prebacite fokus na disanje.

Foto: pixabay

>>Ne možete se sjetiti što radite u kuhinji? Možda je to sindrom užurbanog života

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije