Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
liječenje ovisnosti

Slavko Sakoman: Metadon kao lijek se najviše zloupotrebljava

Slavko Sakoman
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
19.04.2016.
u 11:38

U Hrvatskoj se trenutačno liječi oko 8500 ovisnika, a posredno su u taj proces uključeni i članovi njihovi obitelji koje svakako treba uključiti u sustav liječenja.

Iako u Hrvatskoj nema relevantnih podataka o razmjerima zlouporabe, sukladno svjetskim referenciranim istraživanjima procjena je da se i kod nas oko 20% lijekova za liječenje ovisnosti o drogama zloupotrebljava i završava na crnom tržištu.

Prof. dr. Slavko Sakoman u svom je izlaganju o međuodnosu sustava tretmana ovisnika i ilegalnog tržišta droga u Hrvatskoj, na „2. hrvatskom kongresu o bolestima ovisnosti“ i „13. Međunarodnoj Alpe-Dunav-Jadran adiktološkoj konferenciji koja se održava u Šibeniku u organizaciji Hrvatskog društva za alkoholizam HLZ-a i Ureda za droge RH, istaknuo da se metadon kao lijek najviše zloupotrebljava.

U svom je tematskom predavanju doc. dr. sc. Ante Bagarić, pročelnik Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti na Klinici za psihijatriju KB Sestara milosrdnica ukazao na rastući problem i potrebu utvrđivanja učinkovitih mjera za suzbijanje zlouporabe i namjerne nepropisne primjene lijekova u liječenju ovisnosti o drogama. Posebno se osvrnuo na njihove razmjere i utjecaj.

„Zlouporaba i namjerna nepropisna primjena opijatske supstitucijske terapije smanjuju učinkovitost liječenja ovisnika“, kazao je te istaknuo da se stope namjerne nepropisne primjene lijekova za liječenje ovisnosti o drogama kreću  u rasponu od 18% do 81%, s tim da se zloupotreba (preprodaja) javlja u 23% do 39% slučajeva. 

Bilo je govora i o izazovima u regulativi opijatske terapije, te je u tom smislu posebno istaknuta važnost uključivanja i povezivanja u Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske (CEZIH) svih Centara za liječenje ovisnosti, liječnika psihijatara koji propisuju terapiju, te liječnika obiteljske medicine za osiguravanje sustavne „on-line“  podrške i kvalitetnije liječenje ovisnika.

U Hrvatskoj se trenutačno liječi oko 8500 ovisnika, a posredno su u taj proces uključeni i članovi njihovi obitelji koje svakako treba uključiti u sustav liječenja. Stoga je iznimno  važno čim prije informatizirati sustav (e-karton) koji će svakom liječniku Centra za liječenje ovisnosti omogućiti umrežavanje i ulazak u dio kartona pacijenta koji se tiče njegovog područja. Na taj način liječenje ovisnika postaje transparentnije, što dodatno smanjuje mogućnost zlouporabe i namjerne nepropisne primjene supstitucijske terapije.

>>Znanstvenici tvrde: šećer stvara jednaku ovisnost kao i kokain

Komentara 1

ZA
zambezi
15:27 19.04.2016.

Metadon je isto droga i to je kao da liječih alkoholičara koji je pio dnevno litru žestice,liječiš gajbom pive. Zato treba ukinut liječenje teških ovisnika metadonom Jedino ispravno je ukinut bilo kakve zamjene za heroin ,kokain i sl.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije