Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljekoviti gomolj

Sirov ili kuhan, kineski jam jača krvne žile i snižava tlak

kineski jam
Foto: Shutterstock
1/5
28.03.2014.
u 08:15

Zbog velike količine vitamina B6 jam je preventivna zaštita kod krvožilnih bolesti

Hipokratova savjeta “Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana” Kinezi su se pridržavali još od davnina.

Među mnoštvom biljaka s ljekovitim djelovanjem koje su upotrebljavali jest i cimetni ili kineski jam. Biljka Dioscorea batatas L., Dioscorea oppositifolia, u kineskoj se medicini prije svega koristila za liječenje upalnih procesa u želucu i crijevima (gastritisa i drugih želučanih tegoba).

Iako raste kao penjačica, može doseći i tri metra u visinu. Rabi se samo gomolj, čvrst korijen koji može biti težak i do dva kilograma i na presjeku je bijele boje.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images

Gomolji sadrže oko 20 posto škroba, 75 posto vode, vitamine B1, B2, B6, vitamin C i mnoge korisne minerale.

Zbog velike količine vitamina B6 jam je preventivna zaštita kod krvožilnih bolesti i pomaže u stabilizaciji glukoze u krvi i kontroli težine, djeluje kod oporavka nakon srčanog udara jer učvršćuje krvne žile.

Zbog velike količine kalija izuzetno je značajan pri regulaciji krvnog tlaka. Ugljikohidrati i dijetalna vlakna iz jama održavaju osjećaj sitosti, a ujedno usporavaju metabolizam šećera, što je važno u prehrani dijabetičara. Djeluje pozitivno na funkcije slezene, pluća i bubrega, a posebno na kosu i kožu (dobar ten i jaka kosa).

Već 150 grama jama zadovoljava oko 24 posto dnevne potrebe za vitaminom B6.

U istoj količini gomolja ima 940 mg kalija, 0.6 mg magnezija, 0,25 mg bakra, 18 mg vitamina C i 5,5 g vlakana. Čaj od jama jača imunitet, a zbog velike količine sluzi olakšava iskašljavanje.

Pripremite ga od dva centimetra očišćenog gomolja narezanog na kolutiće koje ste prelili kipućom vodom. Pustite da odstoji pet do osam minuta i nakon toga ocijedite.

Gomolj jama, svježi i samljeveni, može se nabaviti u zagrebačkoj tvrtki Eustoma, Kameniti stol 5, a ako ga poželite sami uzgajati, kod njih možete nabaviti i sadnice i dobiti stručne savjete o sadnji i njezi biljke.

>>Ključ se skriva u hladnjaku! 7 namirnica za vječnu mladost

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije