Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobre vijesti

Revolucionarni test krvi otkriva baš svaki rak!

Krv
Foto: Thinkstock
30.07.2014.
u 09:45

U fokusu su testa oštećenja na DNK bijelih krvnih stanica, a znanstvenici se nadaju da će njime smanjiti potrebu za provođenje niza invazivnih dijagnostičkih zahvata

Znanstvenici su osmislili test krvi za koji tvrde da može otkriti postoji boluje li osoba koja mu se podvrgne od raka.

U fokusu su testa oštećenja na DNK bijelih krvnih stanica, a znanstvenici se nadaju da će njime smanjiti potrebu za provođenje niza invazivnih dijagnostičkih zahvata, piše Daily Mail. Do otkrića su došli nakon što su primijetili da postoje značajne razlike između DNK bijelih krvnih stanica zdrave osobe i DNK bijelih krvnih stanica oboljelih od raka.

Test se pokazao najuspješniji u slučajevima dijagnosticiranja raka kože, debelog crijeva i raka pluća.

Također, testiranje će omogućiti liječnicima da isključe dijagnozu "rak" kod onih pacijenata koji imaju neke od simptoma, a u drugim će slučajevima, očekuje se, pomoći otkrivanju ranog stadija raka. Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Bradford, no u tijeku su daljnja istraživanja.

>>15 simptoma raka koje nijedan muškarac ne bi smio ignorirati

>>10 simptoma raka koje ni jedna žena ne bi smjela ignorirati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije