Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Halo, doktore!

'Rastu mi dlake po licu. Što da radim?'

Žena
Foto: Thinkstock
30.03.2015.
u 17:00

Naši liječnici savjetuju kako čuvati zdravlje, liječiti se, olakšati tegobe... Posjetite internetsku stranicu ordinacije i postavite pitanje liječnicima: www.ordinacija.hr/halo-doktore

Žena sam od 67 godina. Zadnjih godinu dana po licu, bradi i ispod nosa rastu mi dlake pa me zanima zbog čega i hoće li mi i dalje rasti. Što da radim i kome da se obratim?

Odgovara Snježana Kramarić, dr. med., spec. dermatovenerologije

Dlakavost u žena, osobito na licu, u svakoj životnoj dobi može biti uzrokom nezadovoljstva i nelagode te predstavljati estetski problem. Rast tamne, pigmentirane, terminalne dlake je hormonalno uvjetovan. Izražena dlakavost lica pogađa gotovo polovinu žena starijih od 60 godina. Kako žena stari, u postmenopauzalnoj dobi značajno se smanjuje razina hormona estrogena koji posljedično omogućava prevladavanje androgenog utjecaja, a uz pojavu pojačane dlakavosti u regijama koje su karakteristične za muški spol (brada, nadusnica).

Pod hormonalnim utjecajem dlaka na licu može postati tamnija i deblja. Često dolazi i do prorjeđivanja kose u frontalnoj regiji. Kada se dlačice pojave na licu starijih žena, to ne mora biti znak bolesti, nego opisanih hormonalnih promjena. Dlake koje se u starijoj životnoj dobi jave na licu često su debele, neposlušne, ponekad izrazito tamne, ponekad sijede.

Pozornost zahtijeva pojava dlakavosti koja se naglo pogoršava, koja može biti praćena produbljenjem glasa, jakim opadanjem i prorjeđivanjem kose, a što zahtijeva pretrage radi isključenja određenog tumora, te je potrebno obratiti se ginekologu ili endokrinologu koji će isključiti pojavu tumora na jajniku ili nadbubrežnoj žlijezdi (određivanje razine hormona u cirkulaciji i drugo).

Stoga savjetujem prvo obratiti se dermatologu koji će odlučiti je li potrebna daljnja obrada.

Što se uklanjanja dlačica tiče, osim brijanja i uklanjanja voskom, postoji i mogućnost laserskog uklanjanja dlačica, ali je laser u pravilu neučinkovit u sijedih i bijelih dlačica.

Uklanjanje takvih dlačica elektroepilacijom, dakle uništavanje svakog pojedinog dlačnog folikula, vrlo je učinkovita metoda, rezervirana za male regije.

>>'Već pet godina imam problema s krajnicima. Ići na operaciju ili ne?'

>>'Nos mi krvari jednom dnevno. Imam li razloga za brigu?

Komentara 1

QI
qiqo
18:34 30.03.2015.

Wilkinson ....ili Gilette.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije