Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za rano otkrivanje

Rak jajnika najagresivnija je i najsmrtonosnija vrsta tumora reproduktivnih organa

nadutost
Foto: Thinkstock
06.05.2015.
u 18:00

Ova je vrsta raka šesta po učestalosti kada je riječ o malignim bolestima kod žena, ali to je najagresivnija i najsmrtonosnija vrsta tumora reproduktivnih organa.

Od raka jajnika u svijetu godišnje oboli oko 250.000 žena što je, s obzirom na dostupnost medicinske skrbi, jako puno.

Ova je vrsta raka šesta po učestalosti kada je riječ o malignim bolestima kod žena, ali to je najagresivnija i najsmrtonosnija vrsta tumora reproduktivnih organa.

Upravo se stoga 8. svibnja obilježava Svjetski dan zaštite od raka jajnika jer, ako se dijagnosticira i liječi na vrijeme (kada je rak ograničen na jajnik), petogodišnja stopa preživljavanja viša je od 90 posto.

Nažalost, u manje od 20 posto oboljelih žena bolest se otkrije u ranoj fazi jer su simptomi nespecifični.

Uzrok kasnog dijagnosticiranja te bolesti i to je što ne postoji pouzdana dijagnostička metoda za rano otkrivanje raka jajnika.

>>Pila je svaki dan sok od 2,5 kg mrkve. Evo što se dogodilo nakon 8 mjeseci

>>Rak dojke nije nova bolest, postojao je prije 4200 godina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije