Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savjetujemo

Prvo ljetovanje s vašom bebom? Evo što sve morate znati!

majka, dijete, more, ljetovanje (1)
26.07.2013.
u 07:58

Većina nas na prvo ljetovanje s mališanom nosi “pola kuće”, a to je sasvim nepotrebno. Posebnu pozornost usmjerite na putnu ljekarnu koja bi trebala sadržavati sve što bi vam moglo zatrebati

Krećete li na svoje prvo ljetovanje s bebom, najvažnije je da se naoružate pravim informacijama i živcima. Da, vjerojatno ćete ponijeti previše stvari, previše brinuti i paničariti, ali jednako tako uživat ćete kad se vaša bebica prvi put okupa u moru, baci kamenčić, složi “instalaciju” u pijesku... Naravno, uz samo putovanje koje može biti problematično, osobito ako je riječ o daljim destinacijama, najveći izazov bit će vam sunce i boravak na otvorenom. Naime, koža male djece još je osjetljivija od naše, pa dijete uopće nije uputno izlagati izravnom suncu jer proizvodnja melanina nije još do kraja uspostavljena. Na plaži odaberite duboki hlad ispod bora ili suncobrana, a vrijeme oko podneva svakako provedite u zatvorenom.

Također, mala djeca lako gube vlagu tijekom prve godine života, jer bubrezi nisu do kraja razvijeni, a ni sistem regulacije topline još ih ne brani dobro od sunčanice i visoke temperature.

Naoružajte se sredstvom za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom (neka bude vodootporno), no bez obzira na faktor, treba se držati pravila o kratkotrajnom izlaganju suncu samo dok je dijete u vodi, dok šećete i slično.

Za djecu s osjetljivom kožom mogu biti problematična sredstva s para-aminobezojevom kiselinom (PABU). Ova kiselina apsorbira oštećene ultraljubičaste zrake i tako štiti kožu, no za djecu je bolje odabrati sredstva koja ne sadrže PABU. Kako djeca mogu biti osjetljiva i na druge kemikalije, nanesite na podlakticu djeteta manju količinu sredstva za sunčanje. Ako se ne pojavi reakcija tijekom 48 sati, sredstvo je sigurno. U male djece opekline od sunca, upravo zbog spomenute osjetljivosti, mogu se pojaviti i za oblačnog vremena i u hladu. Crvenilo i bol javljaju se tek nekoliko sati nakon izlaganja suncu. Koža opečena od sunca crvena je, napeta i otekla, vruća je na dodir. Dijete treba skinuti, neka leži u hladu ili, još bolje, u zamračenoj sobi, a treba mu pomoći vlažnim oblozima. Pojave li se mjehurići ili vam se čini da je dijete ozbiljnije bolesno (malaksalo, povraća, ima visoku temperaturu), odmah potražite liječničku pomoć.

Dijete može dobiti i osip od vrućine ili od znoja, pa ga svakako treba što laganije oblačiti ili što duže držati golo. Ne brinite ako se dijete popiški, nitko na plaži to neće zamjeriti, a ako imate starije dijete, ljeto je ionako idealno vrijeme za odvikavanje od pelena.

Voli li se dijete igrati u vodi, osigurajte mu bazenčić ili ga posjednite u plitku vodu i svakako ga zaštitite suncobranom. Niste li u mogućnosti osigurati suncobran, neka dijete ostane u vodi samo kratko vrijeme. Jako maloj djeci svakako vodu treba ugrijati u bazenčiću.

Kukci su još jedna ljetna nevolja: u ljekarni kupite sredstvo u obliku naljepnica koje ćete sasvim maloj djeci zalijepiti na sjedalicu ili na kolica. Dobro su rješenje i veći komadi gaze ili prozirne zavjese kojima možete prekriti krevetić dok dijete spava.

Unos tekućine za djecu višestruko je važan: najbolja je prokuhana voda te nezaslađeni čajevi i sokovi. Ako dojite, ne brinite ako to činite u javnosti – na plaži ili u redu za trajekt. Kašice i sva hrana koju dajete djetetu treba biti svježe pripremljena. Zadržite li se dulje na plaži, hrana se lako može pokvariti, pa su spasonosno rješenje pokretni hladnjaci – torbe. Hranu izvadite prije konzumacije i dajte je djetetu kad postigne sobnu temperaturu.

Dakako, ključno je da sa sobom ponesete i kućnu ljekarnu u kojoj će se naći toplomjer i sredstvo za snižavanje temperature. Ako je dijete alergično, obavezno ponesite sve lijekove koje uzima ili bi mu mogli zatrebati. U kućnoj ljekarni svakako neka se nađe i dezinfekcijsko sredstvo za slučaj da se dijete ozlijedi (padne, ogrebe se...). Trebat će vam i kapi za nos, fiziološka otopina...

Dakako, kamo god da se uputite, uvijek imajte sa sobom u torbi hranu, piće, rezervne pelene i vlažne maramice.

Na putu, u kolonama, na plaži, osigurajte se za krizne situacije. Ako ljetujete na nepoznatoj destinaciji, raspitajte se koliko je udaljena plaža, kakav je pristup moru, ima li plićaka i hladovine kako se ne biste neugodno iznenadili kada dođete na odredište. Ako vam se sve ovo čini previše, najbolje je da prije samog pakiranja napravite detaljan popis svega što morate ponijeti, tako ništa nećete zaboraviti.

>>Ivana Delač Đolo: Naljepše ljeto mi je prvo sa sinom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije