Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Protiv gripe je bolje cijepiti se ujutro

27.11.2009., Zadar - Cijepljenje protiv svinjske gripe (H1N1) nije privuklo mnogo pacijenata. U Poliklinici je oko podneva primljen tek cetvrti pacijent.  Photo: Filip Brala/PIXSELL
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/2
27.04.2016.
u 12:16

Znanstveni tim nasumično je 276 starijih osoba podijelio u dvije skupine za cijepljenje protiv gripe - jednu između 9 i 11 sati a drugu između 15 i 17 sati.

Protiv gripe je bolje cijepiti se prijepodne nego poslijepodne, pokazalo je britansko istraživanje.

Cjepiva djeluju tako da potiču imuni sustav na proizvodnju antitijela koja se aktiviraju u slučaju izloženosti bolesti. Zbog toga što imuna reakcija čovjeka varira tijekom dana neki znanstvenici sugerirali su da bi cjepiva mogla bolje djelovati u određeno doba dana.

Znanstveni tim nasumično je 276 starijih osoba podijelio u dvije skupine za cijepljenje protiv gripe - jednu između 9 i 11 sati a drugu između 15 i 17 sati.

Mjesec dana kasnije analizirani su uzorci krvi i određena razina antitijela protiv virusa gripe.

U obje skupine uočen je porast antitijela no povećanje je bilo veće kod onih koji su cijepljeni ujutro u odnosu na one koji su cijepljeni poslijepodne, objavljeno je u časopisu Vaccine.

Bolji rezultat jutarnjeg cijepljenja zabilježen je i kod muškaraca i žena.

“Ne znamo točno kako to ujutro funkcionira”, kazala je voditeljica istraživanja Anna C. Phillips sa sveučilišta Birmingham.

U okviru istraživanja proučavane su samo razine antitijela ali nije praćeno i jesu li cijepljeni kasnije oboljeli od gripe.

 Phillips kaže kako ne treba čekati na konačnu potvrdu da je povećana razina antitijela povezana sa smanjenim rizikom od obolijevanja. "Znamo da je to ono što antitijela rade... pa počnite odmah”.

>>Edukacijom i cjepivom protiv HPV-a

>>'Muška' gripa stvarno postoji! Evo zašto 'jači spol' teže podnosi bolesti...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije