Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skinuti leće ili ne?

'Imam leće, a zadnje vrijeme me svrbe oči. Što da radim?'

kontaktne leće
Foto: Shutterstock
21.04.2015.
u 22:15

Naši liječnici savjetuju kako čuvati zdravlje, liječiti se, olakšati tegobe... Posjetite internetsku stranicu ordinacije i postavite pitanje liječnicima: www.ordinacija.hr/halo-doktore

Nosim leće već tri i pol godine, održavam ih i mijenjam redovito s tim da barem dva dana u tjednu imam leće po cijeli dan jer se dugo zadržim na fakultetu, a vikendom ih gotovo nikad ne stavljam. Proteklih tjedan dana imala sam osjećaj kao da me svrbe oči te osjećaj stranog tijela u lijevom oku nakon što skinem leću. Zanima me vaše mišljenje, trebam li ići oftalmologu ili da prestanem nositi leće neko vrijeme?

Odgovara Šarolta Pinter, dr. med., spec. oftalmologije

Iz Vašeg pitanja može se zaključiti da dobro održavate kontaktne leće i da se držite preporuka o duljini nošenja leća tijekom dana. Međutim, i u takvim slučajevima može se dogoditi da dođe do nastanka oštećenja na površini oka tj. na rožnici. Niste naveli nosite li mekane ili polutvrde kontaktne leće. Nosite li mekane kontaktne leće, one mogu služiti kao zaštitni povoj pa se osjećaj stranog tijela može javiti nakon njihova skidanja, što je svakako razlog za oprez. Slično je i u slučajevima disfunkcije suznog filma tzv. "suhog oka", kada osim osjećaja stranog tijela u oku možete osjetiti i svrbež. U svakom slučaju preporučila bih da prestanete nositi leće i da se javite na oftalmološki pregled kako bi se na vrijeme isključili upalni, alergijski ili drugi uzroci Vaših smetnji.

Naši liječnici savjetuju kako čuvati zdravlje, liječiti se, olakšati tegobe... Posjetite internetsku stranicu ordinacije i postavite pitanje liječnicima: www.ordinacija.hr/halo-doktore

>>Leće u oku same mjere šećer u krvi i šalju podatke na mobitel!

>>Kontaktne leće s matičnim stanicama spas za vid?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije