Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kreativni razvoj

Privatno školovanje od vrtića do fakulteta

Osnovna škola Kreativni razvoj
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/4
29.05.2014.
u 21:00

Djeca uz školu imaju brojne sadržaje, ali to treba i platiti – školarina iznosi 32 tisuće kuna godišnje

Djevojčice u kratkim kariranim suknjama i dječaci s kravatama, scena kao iz školskih dvorišta u Londonu ili New Yorku...

Međutim, ta djeca trčkaraju školskim dvorištem u zagrebačkim Šestinama. Riječ je o polaznicima dječjeg vrtića i Osnovne škole Kreativni razvoj, Privatnoj gimnaziji Dr. Časl i British International School of Zagreb. Dakako, to su privatne institucije, rezervirane za 200 do 250 djece koja se školuju u drugačijim uvjetima od svojih vršnjaka.

- U našim je školama puno veća briga za djecu, uz obilje izbornih predmeta (strani jezici i sportski sadržaji, informatika i dramski odgoj), pristup djeci je individualiziran a razredi su u pravilu dvostruko manji od onih u državnim školama. Nastava je cjelodnevna i učenici imaju određeno i vrijeme za pisanje zadaća te za konzultacije s predmetnim nastavnicima. Uz to, u školskom restoranu dobiju tri svježa obroka iz naše školske kuhinje, uz poštovanje raznih dijeta te halal, košer, bezglutensku prehranu i slično - objašnjava ravnatelj Kreativnog razvoja dr. sc. Martin Tino Časl.

Dvadeset posto stranaca

Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images

Foto: Borna Filić/Pixsell

Obrazovni centar djeluje već 19 godina. Svojevrsni je pionirski projekt u nas.

- Sve je krenulo od OŠ Kreativan razvoj. Još tijekom Domovinskog rata uvidio sam da je potrebno mijenjati dosta toga u tadašnjem obrazovnom sustavu, stoga sam 1995. godine osnovao osnovnu školu. Zbog problema s adekvatnim prostorom i nemogućnosti širenja, bili smo prisiljeni krenuti u gradnju vlastite školske zgrade. Otvaranjem vlastite zgrade u Dedićima 2002. godine otvorila se mogućnost i pokretanja dječjeg vrtića pri OŠ Kreativan razvoj, a godinu dana kasnije i Privatne gimnazije Dr. Časl, kao logičan nastavak školovanja učenika Kreativnog razvoja. S obzirom na to da je u proteklih 19 godina u školi bilo i do 20 posto učenika stranih državljana, a nekima od njih je učenje i školovanje na hrvatskom jeziku bio veliki problem, prošle godine krenuli smo i s međunarodnom školom na engleskom jeziku, prema službenom britanskom kurikulumu, s učiteljima izvornim govornicima (Englezi, Kanađani, Amerikanci, Australci) i s britanskim udžbenicima. Trenutačno u Dedićima odgajamo i školujemo djecu od prve do osamnaeste godine, po hrvatskom ili britanskom programu - ističe dr. Časl.

Mnoge inovacije u programu naša su z asluga, primjerice uvođenje engleskog i informatike od prvog razreda

dr.sc. Martin - Tino Časl

Dakle, u tom jedinstvenom sustavu djeci je omogućeno kontinuirano školovanje po određenim standardima, a jedan od njih su i vrlo stroga pravila odijevanja, čime se škola posebno ponosi.

- Od samih početaka Kreativnog razvoja uveli smo školske uniforme i to se pokazalo izvrsnom odlukom, jer su svi jednako odjeveni pa nema materijalnog nadmetanja i ostalih negativnosti potrošačkog društva - objašnjava ravnatelj. Dakako, privatno se školstvo od državnog razlikuje i po cijeni. Školarina ovisi o programu, uzrastu i broju djece iz jedne obitelji, a osnovna iznosi 32 tisuće kuna godišnje za osnovnu i srednju školu.

Uvodimo programe

Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images

Foto: Borna Filić/Pixsell

- U hrvatskom obrazovnom sustavu nema modela koji bismo slijedili. Dapače, brojne inovacije u obrazovanju potekle su iz naše škole, primjerice rano učenje stranih jezika, engleski svakodnevno od prvog razreda, informatika i dramski odgoj od prvog razreda... – pojašnjava dr. Časl.

Ne samo zbog cijene, sve što ta škola nudi za mnoge je roditelje i njihovu djecu nedostižno, pravi SF.

Naime, učenici u Dedićima, za razliku od djece u državnim školama, na raspolaganju imaju tri sportske dvorane, zatvoreni bazen, vlastiti restoran, vanjske sportske terene, dječje igralište, velike voćnjake, povrtnjak, prostrana parkirališta i vlastiti "drive-in".

Cijela je škola umrežena brzim internetom.

>>Hrvatski i srpski učenici od 2015. zajedno u razredu

>>A tek su prvi razred. MIOC-ovi programeri najbolji u svijetu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije