Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkriveno

Prehrana s kuhanom rajčicom pomaže u borbi protiv raka

rajčica
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
23.12.2013.
u 11:34

Rajčica sadrži likopen, najjači antioksidans iz skupine karotenoida, koji pomaže u borbi protiv nakupina stanica raka, obnavlja komunikacijske kanale među stanicama i pomaže pri eliminaciji kancerogenih tvari i toksina iz tijela.

Gotovo je nezamislivo ne imati je u svakodnevnoj prehrani, svježu ili u nekom drugom obliku. Ali, znamo li koliko je poželjna namirnica? Rajčica pomaže u podizanju razine hormona koji igra važnu ulogu u metabolizmu u razgradnji šećera i masti, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, javlja Huffington Post. Istraživači su nasumce izabrali žene koje su tijekom 10 tjedana imale povećan unos rajčica u svojoj svakodnevnoj prehrani. Rezultati su otkrili da se u njihovim organizmima pokazala veća razina hormona adiponektina koji pomaže u borbi protiv raka. Ovo otkriće vrlo je značajano,posebice otkad je otkriveno da je pretilost jedan od preduvjeta za nastanak raka dojke, navodi se.

Istraživanje je započelo tako da su izabrane žene puna dva tjedna imale prehranu bez ikakvih proizvoda od rajčice i soje, a nakon toga punih deset tjedana imale povećan unos nekih proizvoda od rajčice na dnevnoj bazi. Uslijedilo je razdoblje od dva tjedna bez rajčice i soje, a nakon toga su konzumirale dnevno oko 40 grama proteina soje idućih deset tjedana. 

Na kraju razdoblja konzumacije rajčice istraživači su otkrili da se razina adiponektina kod žena povećala za 9 posto, a učinak je bio veći među ženama s nižim indeksom tjelesne mase. Razina spomenutog hormona ponovno se smanjila nakon razdoblja u kojem su ispitanice konzumirale samo proteine soje.

Rajčica sadrži likopen, najjači antioksidans iz skupine karotenoida, koji pomaže u borbi protiv nakupina stanica raka, obnavlja komunikacijske kanale među stanicama i pomaže pri eliminaciji kancerogenih tvari i toksina iz tijela. Upravo likopen koristan je i protiv brojnih drugih zdravstvenih komplikacija i bolesti. Iako ga sadrži i drugo voće i povrće nijedno nema toliku koncentraciju likopena kao rajčica.

Iako nas uvijek upozoravaju da je najbolje jesti sirovo voće i povrće da se termičkim djelovanjem iz namirnica ne izgube vrijedna i hranjiva svojstva, rajčicu je u ovom slučaju najbolje konzumirati skuhanu jer se u sirovom obliku likopen nalazi u spoju s drugim tvarima, što otežava njegovu dostupnost. Kuhanjem se ti spojevi razaraju, pa se na taj način potpomaže njegova dostupnost u organizmu. Zbog toga su najbolji izvori likopena gusta juha od rajčice, umak pa čak i kečap te pasterizirani sok od rajčice.

>>Evo zašto je dobro jesti ananas

 

Komentara 1

KO
kojesta
18:37 23.12.2013.

1. osim toga paradajz ima i 37 bioaktivnih materija za zdravlje srca i krvotoka, posebno je izdvojen tzv. TSE-37 koncentrat iz njih. kostica. zaustavlja zgusnjavanje krvi, cini vene teflonkama. slicno i meditenol i natoplasmin. dakle, ima priroda svoja rjesenja. samo,, kako doci do toga, nagradno je pitanje. 2. objasnite mi sad, gdje na hr. trzistu prosjecan kupac moze dobiti normalan, prirodan paradajz?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije