Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vratiti osmijeh

Pomozimo da Lucija diše!

lucija
pixsell
04.11.2011.
u 15:37

U našu redakciju stiglo je pismo prijatelja obitelji Zaradić koji mole čitatelje da kupnjom aparata olakšaju život dvanaestogodišnjoj Luciji

Voljela bih biti glumica. Glumila bih rado s Hrvojem Horvatom i Jelenom Perčin, oni su mi najdraži – s očaravajućim smiješkom na sitnom licu otkriva nam 12-godišnja Lucija Zaradić. Od školskih predmeta toj su maloj odlikašici najdraži glazbeni i hrvatski. Jako voli pjevati i čitati, a od pjevača najdraži su joj Giulliano te Eros Ramazzotti. Voli kad joj dođu prijatelji, kad se s najboljom prijateljicom Veronikom igra škole, a lutke su “razred”, kad s mamom šeta... Ono što nikako ne voli jest kad se prehladi. Tada, naime,  ne može kašljati ni disati. 

– Rebra me od kašljanja bole kao da će puknuti i onda ne mogu kašljati. A ako ne kašljem, to me počne gušiti, ne mogu udahnuti zrak – objašnjava ta krhka djevojčica  vezana pojasom u invalidskim kolicima. Malo tijelo još je izvijeno u stranu, premda su joj nedavno u kralježnicu ugradili dvije šipke, uz šest šarafa. Moralo se, jer su joj zbog skolioze pritisnuti i svinuti mišići, pluća, kukovi... Njezino tijelo živi sa samo četvrtinom vitalnih kapaciteta otkad joj je prije deset godina dijagnosticirana demijelinizirajuća polineuropatija. A sve kao posljedica cjepiva protiv polija (poliomijelitisa) u drugoj godini života. 

Nakon operacije još gore 

– Ne volim se toga prisjećati. Dva tjedna nakon cijepljenja počela je gegavo hodati, a mjesec dana kasnije posve je prestala hodati. Mogla je samo stajati – kaže  Lucijina majka Jadranka Zaradić detalje koji su naglavačke okrenuli život te zagrebačke obitelji. Lucija je mogla stajati sve donedavno, do posljednje operacije. Sada više ne može. Time su izgubili puno jer u stajaćem položaju mama je može lakše presvlačiti, a sada to mora činiti dok djevojčica leži. Jadranka, viša fizioterapeutkinja i viša radna terapeutkinja po struci, nakon skraćenog radnog vremena, kod kuće ima 24-satno, jer Luciju treba i noću okretati da ne bi dobila dekubituse, voditi je na toalet, u kadu, stavljati je u drenažne položaje, što je pak drastično otežano zbog implantata. 

Veliko srce prijatelja 

Lucijino stanje dramatično se pogoršava kad “pokupi” najobičniju virozu ili infekciju dišnih putova, a s nejakim imunitetom to nije rijetko. Zbog boli i gušenja koje izaziva nemogućnost kašljanja, tada boravi u Dječjoj klinici Srebrnjak, gdje je bila i prije dva tjedna na dnevnom boravku, jer mora biti prikopčana na pulsni generator, uređaj koji pomaže u odvajanju i uklanjanju sluzi od bronhalnih stijenki kad je ventilacija pluća vrlo slaba. Sve to gospođa Jadranka govori oklijevajući, jer nije joj ugodno ovako se otvarati javnosti. Kontaktirali smo s njima nakon što smo u redakciju primili pismo njihovih prijatelja, koji su naumili pozvati ljude dobre volje upomoć i skupiti novac za kupnju pulsnog generatora. “Lucija je dijete koje unatoč svim dijagnozama ima veliki osmijeh na licu, njezini ga roditelji tamo ponovno vraćaju svaki put kad njegov intenzitet počinje slabjeti, i zato je jako važno da ona ostane u svojoj obitelji, što će bez potrebnog joj uređaja postati nemoguće. Moramo nekako spasiti taj osmijeh!”, piše u pismu Renate Popijač, Jadrankine prijateljice. Uređaj stoji 107.929,64 kune i vratit će, uvjerili smo se, jedan od najljepših osmijeha viđen među dvanaestogodišnjakinjama!

I škola se uključila u akciju za kupnju uređaja za Luciju 

Lucija školu redovito pohađa i voli, a uz nju je na nastavi osobna asistentica Ivana Colić, inače apsolventica filozofije. 

– U klupi sjedimo skupa, kad se umori od pisanja, ja nastavim pisati, pridržavam joj ravnalo dok crta – kaže I. Colić. Mama Jadranka ističe da je Osnovna škola kralja Tomislava, koju Lucija pohađa, izuzetno senzibilizirana za djecu s posebnim potrebama. Uvijek zajedno nalaze rješenje i realiziraju ih, kao što je to bio slučaj i s adaptacijom toaleta i ugradnjom dizala. – Imamo petero djece s posebnim potrebama, od kojih četvero u invalidskim kolicima i jedno s motoričkim oštećenjima. Škola ima njegovateljicu se koja brine o njihovim higijenskim potrebama tijekom nastave, pomaže im na izletu, kod ručka i užine – kazala je ravnateljica Tanja Baranić. Upravo je njegovateljica Ivana Kušlan inicirala da se i škola uključi u prikupljanje pomoći za kupnju uređaja maloj Luciji. Lucija školu redovito pohađa i voli, a uz nju je na nastavi osobna asistentica Ivana Colić, inače apsolventica filozofije.

Broj računa za prikupljanje novca za kupnju uređaja VEST MODEL 205 jest: 2360000 - 3115572878. 

Ključne riječi

Komentara 5

KA
karambita
16:17 04.11.2011.

Kad ovako nesto procitam, srce mi se cjepa od tuge

ŽI
Živibilipavidjeli
16:04 05.11.2011.

Dao Bog više ovakvih članaka, da svi ljudi kojima je zaista potrebna pažnja iziđu iz anonimnosti. Dao Bog...preko naših ruku.

LU
luftbrenzer
22:26 05.11.2011.

\"Pomozimo da Lucija diše!\" Pomoći u ovakvom slučaju svakako je humano, ali zar ne bi najprije trebalo pomoći hrvatsko zdravstvo s ministrom Milinovićem na čelu? Tko zna gdje sada u predizbornoj kampanji luta s svojom šeficom, gdje poskakuju i podvriskuju,u, jedni drugima gratuliraju, a ni briga ih nije za malu Luciju. Zar će se pojedinačni zdravstveni problemi, u zemlji koja teži europskim integracijama, dovijeka riješavati osloncem na dobrovoljne priloge građanstva umjesto institucionalno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije