Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
optimalna satnica

Plan 24/7: Evo što i kada jesti za uspješno izgaranje masnoća

zdrava prehrana
Foto: Shutterstock
24.07.2014.
u 13:04

Vježbati ujutro ili navečer? Kada i što jesti tijekom dana te kako se odmoriti za savršeno funkcioniranje organizma? Donosimo odgovore na ova i druga pitanja koji pomažu uvesti red u svakodnevicu

Uvođenje reda u svakodnevno hranjenje, vježbanje, pa čak i spavanje nikada nije bilo teže.

Današnji životni ritam malo kome dozvoljava mogućnost planiranja pa čak i ono dnevno, a zbog toga pati cijeli organizam. Rezultat su neuredni obroci koji se često s preporučenih pet na dan svedu na jedva dva, zanemaruje se doručak, u krevet se odlazi premoren i glave pune netom pročitanih mailova i briga što ostaje napraviti za idući dan...

Ipak, svatko može dovesti u red dnevnu satnicu, uklopiti sve najvažnije dnevne obroke i pri tome jako puno učiniti za svoje zdravlje i prevenciju bolesti. Nutricionist Branimir Dolibašić za magazin Moje zdravlje objašnjava kako bi otprilike trebala izgledati dnevna satnica.

Foto: screenshot/facebook

– Naše tijelo optimalno radi u budnom dijelu dana kada mu dajemo hranu u razmacima od otprilike tri sata. Svi obroci nisu isti po veličini, izdvajaju se doručak, ručak i večera kao glavni, a između njih su manji međuobroci. Završetak hranjenja treba biti barem dva do tri sata prije polaska na počinak – objašnjava nutricionist i dodaje:

– Sa škrobom, slatkim i ugljikohidratima uvečer budite umjereni, ne treba nam energija kao ujutro. Trening pak ovisi o individualnom bioritmu i načinu života. To je dobar način rješavanja stresa i opuštanja koje slijedi poslije treninga.

Važno je poslije vježbanja planirati laganu večeru s lako probavljivim proteinima i povrćem, za oporavak i regeneraciju mišićnog sustava.

Doručak 7:30 (7-8)

Ne postoji jedinstveno vrijeme za doručak, no kako je on prvi obrok u danu, a nakon cjelonoćnog gladovanja treba obnoviti zalihe energije, najbolje je doručkovati ubrzo poslije buđenja, u roku od sat vremena. Energija znači balansirane biljne i životinjske masnoće, složene škrobne ugljikohidrate i voće.

Međuobrok 1 10:30 (10-11)

Međuobroci su jela koja služe kao most između glavnih obroka. Svrha međuobroka između doručka i ručka (užina, marenda ili gablec) je dopuniti unos energije, za što je najbolje birati voće, kisele mliječne proizvode i orašaste plodove. Paziti na količinu i na gustoću kalorija ako su izbori slatki. Nije dobro kombinirati kavu i druge brze kofeinske napitke i šećer odnosno slatke kolače i peciva.

Ručak 13:30 (13-14)

Ručak je središnji obrok dana, koji treba biti ravnoteža na polovici aktivnog dana. Birajte za vruće vrijeme više povrća, kao prilog i salatu uz lako probavljiv izvor proteina, poput ribe, sira i mliječnih proizvoda te puretine i piletine. Probavljivost je ključna, birajte kuhano ili svježe umjesto prženog i pohanog. Za desert izbjegavajte alkohol i birajte voće umjesto kremastih i suhih kolača.

Međuobrok 216:30 (16-17)

Jogurt i drugi fermentirani mliječni proizvodi su odlična namirnica za unos vitamina, minerala poput kalcija, ali i podrška održanju ravnoteže crijevne mikroflore. Najbolje je piti ih u međuobrocima, a za one s probavnim tegobama dobro je prije svakog većeg obroka popiti koji gutljaj jogurta za probiotički poticaj probavnog trakta.

Večera 19:30 (19–20)

Večera je zadnji obrok koji prethodi opuštanju. Naporan dan traži materijale za oporavak, a to znači lako probavljive proteine te puno raznolikog povrća na tanjuru. Ako je dan bio fizički lagan, ali uz puno stresa, opustite tijelo povrćem bogatim mineralima i antioksidansima, uz malo mliječnih proizvoda ili grahorica, te pametan izbor ulja (maslinovo plus laneno) i začinskog bilja (bosiljak i vlasac npr).

Počinak 22:30 (22-23)

Za kvalitetan, i ne samo “beauty sleep”, odmor treba nam 7-8 sati sna. Za dobar bioritam koji pomaže uskladiti cirkadijske ritmove i hormonsku ravnotežu, preporučuje se ići na počinak uvijek u isto vrijeme te smirivati tijelo za san, ne čitati mailove i društvene mreže prije spavanja. Manjak sna utječe na debljanje, brojne studije su to pokazale. Razlog je jednostavan, u snu trošimo kao glavni izvor energije masnoće, nedovoljno sna remeti sustave koji troše masti uključujući hormonsku ravnotežu hormona masnog tkiva, osobito leptina i grelina.

Vježbanje

Vježbanje ovisi o dnevnom rasporedu. Ako radite od 8 do 16 sati, možete birati između jako ranog ustajanja i vježbanja od 6 do 7 sati, da biste stigli na posao u 8, ili vježbati uvečer od 18 do 20 sati, nakon popodnevnog laganog obroka i kratkog, ali kvalitetnog opuštanja poslije posla. Umjereno vježbanje prilika je za smanjenje stresa i poticaj tijelu da se bolje oporavi.

>>20 savjeta za preuzimanje kontrole nad svojim životom

>>Majka četvero djece umrla od raka i ostavila im pismo sa 20 savjeta za sreću

>>TOP 10 pravila prehrane za trajno oslobađanje masnoga tkiva i put do zdravlja i zadovoljstva

Komentara 2

ZE
Zeljac71
22:47 24.07.2014.

Ovaj nutricionist očito nema vremena za život a kad dođe vrijeme onda će se pitati gdje je prošla baba s kolačima i koji je smisao života

SR
sretna2014
12:31 25.07.2014.

Kako da to uskladim s obzirom da radim u zdr.ustanovi s pacijentima od 7-3? Svaki sat imam pauzu za obrok?? A da ne spominjem da kad trcis doma, kupis dijete i onda tek pocinje zivot?? Ili je ovo napisano za koga?? Prosjecnu, zaposlenu, osobu koja za dnevni zadatak ima samo brojanje obroka? Ma dajte?? Clanku velik -!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije