Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Ovo su proizvodi koje stalno upotrebljavate i skupo plaćate, a truju vas

čišćenje
Foto: Thinkstock
1/3
18.04.2014.
u 11:41

Iako ne znači da ćete zbog uporabe ovih proizvoda zaista dobiti rak, bolje je spriječiti bilo kakve moguće posljedice

Mnogi proizvodi za kućanstvo, poput osvježivača zraka, sredstva za pranje posuđa, čak i toaletnog papira, sadrže štetne tvari poput ftalata, naftalena i formaldehida koje mogu naškoditi našem organizmu jer su poznati kancerogeni.

Ftalati – osvježivači zraka, toaletni papir

Proizvođači često na deklaracijama navode samo da proizvod ima miris, ali ne i da sadrži ftalate.

Iako ne znači da ćete zbog uporabe ovih proizvoda zaista dobiti rak, bolje je spriječiti bilo kakve moguće posljedice. Prostorije osvježavajte prirodnim mirisnim uljima i češće zračite prostorije u kojima boravite.

Etilenski glikol – sredstva za održavanje automobila

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL/ilustracija

Foto: Pixsell

Antifriz i tekućine koje sadrže etilenski glikol iznimno su toksične. Držite ih dalje od dohvata djece jer bi, u slučaju gutanja, mogla umrijeti. Staro motorno ulje opasno je u dodiru s kožom, a do zdravstvenih problema obično dolazi nakon duljeg izlaganja.

Perkloretilen, PERC – odjeća koju ste dali na kemijsko čišćenje

PERC je neurotoksin i kvalificiran je kao mogući kancerogen. Ljudi koji žive u stambenim zgradama u kojima se nalaze kemijske čistionice često su se žalili na vrtoglavice, gubitak koordinacije... Ta se tvar najčešće unosi u organizam udisanjem mirisa odjeće nakon čišćenja u kemijskoj čistionici ili zbog udisaja para koje se otpuštaju nakon, primjerice, čišćenja tepiha sredstvom koje sadrži perkloretilen (tetrakloroetilen), naftalen, benzen, formaldehid i trikloretilen.

Kuglice naftalina

Udisanjem naftalina udišete insekticid. Naftalin sadrži gotovo 100% kancerogenog naftalena ili paradiklorobenzena. Umjesto toga koristite lavandu protiv moljaca ili neke druge prirodne proizvode.

Triklosan – antibakterijska sredstva za čišćenje

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Triklosan je agresivni antibakterijski agens koji može potaknuti rast otpornih bakterija, a istražuje se i uzrokuje li triklosan poremećaj endokrinih (hormonalnih) funkcija.

2-butoksietanol – univerzalna sredstva za čišćenje, sredstva za čišćenje prozora i kuhinjskih površina

Foto: Tyre Extinguishers

Foto: Thinkstock

Česti sastojak mnogih sredstava za čišćenje prozora 2-butoksietanol odaje se "slatkim mirisom". Riječ je o moćnom otapalu, a proizvođači ga ne navode kao sastojak na deklaracijama proizvoda. Ako se udišu mirisi tih proizvoda, to može prouzročiti upalu grla, a u velikim koncentracijama i plućni edem te oštećenje jetre i bubrega.

Amonijak – sredstva za čišćenje kupaonice, sredstva za poliranje

Amonijak je česti sastojak u sredstvima za čišćenje, posebice u onima za pranje staklenih površina i kupaonice. Amonijak je jako nadražujući i ima štetni utjecaj, posebice na osobe koje pate od astme i starije osobe koje imaju problema s plućima i disanjem. Osobe koje su često izložene parama amonijaka najvjerojatnije će razviti kronični bronhitis i astmu. Ako se pomiješa s izbjeljivačem, razvit će se otrovni plin. Umjesto proizvoda s amonijakom za čišćenje radije izaberite – votku!

>>Ne pretjerujte s čišćenjem lica. Evo zašto je to opasno

>>Ne čupajte kosu zbog mrlja na odjeći, namještaju... Evo kako ih se možete riješiti!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije