Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Ovo su namirnice koje imamo 'na dlanu', a mogu spriječiti rak

grašak
Foto: Nino Šoštarić
10.10.2015.
u 06:30

Jedan od autora studije, Gad Asher, pojasnio je da ovo otkriće pokazuje usku poveznicu između cirkadijskog sata i metabolizma što otvara nove mogućnosti da se neke od bolesti spriječe nutricionističkom intervencijom

Ako češće jedete grašak, soju, kukuruz i plavi sir to će vam pomoći da živite dulje i spriječiti obolijevanje od nekih bolesti. 

Tako barem tvrde znanstvenici s izraelskog Instituta Weizmann koji su otkrili da te namirnice sadrže spermidin, spoj koji nas, tvrde, može zaštiti od raka, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. 

Spermidin popravlja stanična oštećenja i pomlađuje samu stanicu te regulira cirkadijarni ritam. U našem organizmu postoji mala skupina gena koja upravljaju našim unutarnjim, biološkim, tzv. cirkadijskim satom.

Jedan od autora studije, Gad Asher, pojasnio je da ovo otkriće pokazuje usku poveznicu  između cirkadijskog sata i metabolizma što otvara nove mogućnosti da se neke od bolesti spriječe nutricionističkom intervencijom, odnosno, pravilnim odabirom namirnica u našoj prehrani. 

Poliamini su spojevi koji se nalaze u svim živim organizmima i reguliraju razne ključne stanične procese, ali imaju utjecaj i na cirkadijski sat, usporavaju ga. Stoga je potrebno našem organizmu osigurati dovoljnu količinu poliamina kako bi se on normalizirao, odnosno ubrzao, pokazalo je istraživanje. 

Spermidin tu odigrava svoju ulogu podižući tu razinu poliamina što istovremeno može spriječiti razvijanje navedenih bolesti, zaključak je istraživanja provedenog na miševima.

>>. Alzheimerovu bolest može spriječiti ovaj sastojak iz vina i tamne čokolade? 

 

Komentara 1

RE
reyarylory
08:55 10.10.2015.

Jedino što stvarno pomaže protiv raka je CBD kojeg najviše ima u konoplji. Pogledajte na: eco-cannabis.com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije