Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
počnite već danas

Ovo su namirnice koje biste trebali jesti za dug život

orašasti plodovi
Foto: Thinkstock
23.09.2016.
u 07:00

Stručnjaci sve češće ponavljaju: Postoje namirnice koje će pomoći u očuvanju zdravlja i dugovječnosti.

Postoji li recept za dugovječnost?

Mnogi su se to zapitali, a stručnjaci sve češće ponavljaju: Postoje namirnice koje će pomoći u očuvanju zdravlja i dugovječnosti. 

Evo koje namirnice bismo trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu za duži život. 

Orašasti plodovi

Dvije studije provedene na Harvardu,otkrile su da ljudi koji su češće jeli orašaste plodove, imali su manji rizik od prerane smrti. Stručnjaci upozoravaju kako ipak ne treba pretjerivati s količinom. Šaka ili manje orašastih plodova na dan bit će i više nego dovoljno. 

Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti. Prema jednom istraživanju provedenom u JAMA Internal Medicine, svakih konzumiranih 30 grama cjelovitih žitarica, smanjuju rizik od prerane smrtnosti za 5 posto te rizik od srčanih problema za 9 posto.

Začinjena/ljuta hrana

Jedna studija u Kini, provedena na više od 450.000 muškaraca i žena, pokazala je da osobe koje su svaki dan jele začinjenu, ljutu hranu, imali su 14 posto manji rizik od smrti  u usporedbi s osobama koje su ljutu hranu jele samo jednom tjedno ili rjeđe. 

Alge

Više od tisuću studija pokazale su da konzumacija algi može suzbiti upalu, potaknuti vaš imunološki sustav i usporiti rast raka. 

Pregled studija objavljen je u izvješću The Japanese “Longevity” Dietary Constituent s ciljem utvrđivanja zašto je japanski životni vijek među najdužima u svijetu.

>>Ako želite živjeti dulje, ovih 5 stvari će vam to omogućiti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije