Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ordinacija.hr

Ovo je 5 najubojitih vrsta raka

stanice raka
Foto: Thinkstock
30.03.2015.
u 15:52

Dok su bolesti krvožilnog sustava najčešće bolesti koje dovode do smrti u našoj zemlji, rak je "zasjeo" na drugo mjesto.

Iako je suvremena medicina znatno napredovala kada su u pitanju dijagnostika i liječenje malignih bolesti, istina je da je još puno posla pred znanstvenicima.

Dok su bolesti krvožilnog sustava najčešće bolesti koje dovode do smrti u našoj zemlji, rak je "zasjeo" na drugo mjesto.

Portal Ordinacija.hr donosi pregled 5 najčešćih vrsta raka koji uzimaju najviše života.

Rak pluća

U Hrvatskoj rak pluća predstavlja najčešći oblik raka u muškaraca i drugi po učestalosti rak kod žena i to odmah nakon raka dojke. Nažalost, on je i vodeći uzročnik smrti među svim karcinomima. Od ove bolesti u Hrvatskoj svake godine oboli oko 3000 osoba.

"Rana dijagnostika raka pluća velik je problem jer su respiratorne tegobe nedovoljno specifične i nema upozoravajućih simptoma, tako da se većina oboljelih liječniku javi u proširenoj fazi bolesti. Kasno dijagnosticiranje čini ga vrlo opasnim po život i jedan je od oblika raka koje je najteže liječiti", navodi prof. dr. sc. Antonio Juretić, profesor kliničke onkologije, te dodaje: "S obzirom da ne postoji rani oblik otkrivanja još uvijek je najbolji oblik prevencije nepušenje odnosno prestanak pušenja te edukacija i informiranje javnosti o tipologiji bolesti raka pluća, uzrocima, simptomima i mogućnostima liječenja".

Ne morate nužno biti pušač kako biste razvili karcinom bronha. Doduše, cigarete predstavljaju najveći faktor rizika za rak pluća. Ugrubo, između deset i 15 posto slučajeva raka pluća nastaje kod nepušača.

Cijeli članak pročitajte na portalu Ordinacija.hr

>>Rak dojke nije nova bolest, postojao je prije 4200 godina

>>Kod mlađih žena rak dojke je agresivniji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije