Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Birajte što jedete

10 namirnica zbog kojih izgledate ( i osjećate se) umorno

umor
Foto: VL
09.04.2014.
u 07:17

Čak i ako ste se odmorili, podočnjaci su i dalje prisutni i prkose vašem stanju organizma i šalju poruku: Umorna sam!

Svako jutro ista "pjesma".

Budite se, tuširate i stavljate na lice puder i korektor kako biste prekrili odraz koji šalje poruku: Nisam spavala cijelu noć. No, čak i ako ste se odmorili, podočnjaci su tu i dalje prisutni i prkose vašem stanju organizma i šalju poruku: Umorna sam. Vjerojatno ne biste nikada pomislili da uzrok može biti u onome što jedete.

Sol

Iako je sol potrebna u prehrani, hrana koja sadrži visok udio soli može dehidrirati organizam, isušiti kožu i učiniti da izgledate umornije nego što to zaista i jeste. Izbjegavajte slanu hranu i tražite onu začinjenu biljnim začinima.

Umjetno sladilo

Umjetno sladilo može učiniti da izgledate podbuhlo. Ono sadrži aspartam koji se povezuje s izazivanjem boli u zglobovima, ali može "učiniti" da vaš organizam traži još unosa šećera. Birajte namirnice s prirodnim šećerima, poput voća.

Foto: Reuters/PIXSELL

Foto: Pixsell

Alkohol

Sve više od jedne čaše vina uz večeru može dehidrirati organizam i učiniti vas da izgledate " osušeno". Ako ne možete odoljeti alkoholnim pićima, onda između pića svakako pijte i vodu kako biste održali hidrataciju organizma.

Pržena hrana

Pržena hrana prepuna je masnoća i ako je jedete često, može začepiti arterije i "stisnuti" krvne stanice te tako učiniti da izgledate umorno i bezvoljno. Svakako izbjegavajte.

Ugljikohidrati

Nije potrebno potpuno izbjegavati, ali prehrana bogata ugljikohidratima može oštetiti kolagen u koži i osim što ćete tako izgledati, i osjećat ćete se umorno. Umjesto sendviča pojedite salatu i dodajte više povrća u svoju prehranu.

Krafne

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Ove slastice prava su "bomba" koju biste svakako trebali izbjegavati. Pržene u dubokom ulju i s puno šećera nikako nisu dobar izbor za doručak. Radije posegnite za jogurtom obogaćenim medom i lješnjacima.

Bomboni

Bomboni su hrpa šećera, bez vitamina i poželjnih nutritivnih vrijednosti. Ako ih jedete češće, zasigurno su jedan od glavnih uzroka zašto imate tamne kolutove ispod očiju.

Crveno meso

Ne trebate se prebaciti na vegetarijansku prehranu, ali konzumacija crvenog mesa češće od jednom tjedno učinit će vas vrlo umornima. Konzumacija crvenog mesa povezana je i nastankom bora. Nemojte ga jesti više od jednom tjedno.

Začinjeni odresci

Ako meso začinjavate kupovnim marinadama ili kupujete već marinirane odreske, morate znati da konzervansi mogu uzorkovati upalu kože, isušiti je i dati vam umoran i natečen izgled.

Ljuta hrana

Odlična je za metabolizam, ali nije dobra za kožu. Može izazvati pojačano znojenje i iritaciju kože zbog čega također možete izgledati umorno. Ako možete, radije birajte manje ljutu hranu. Barem ako imate problema s umornim izgledom.

>>Umorni ste i bezvoljni? Evo kako održati energiju tijekom dana

>>Riješite se tamnih kolutova oko očiju

Komentara 7

NA
navijala
16:26 09.04.2014.

Prestanite gutati kojekave tablete,jer to je deset puta gore od bilo kakve hrane.

NA
navijala
16:24 09.04.2014.

Ich,pa Argentinci pojedu pet puta vise mesa od Europljana i sto im se posebno dogodilo??? Izgledaju veselo i zdravo,a tako se i osjecaju.

GO
gohan
14:00 09.04.2014.

Dosta toga što je autor naveo jednostavno ne stoji. Po tome bi 90% ljudi izgledalo umorno i iscrpljeno, a to nije tako. Posebno im ne stoji ono s ugljikohidratima i s crvenim mesom. Poznato je da su ugljikohidrati nužan dio naše prehrane i da trebaju činiti oko 50% dnevnih količina kalorija. Crveno meso pak ne uzrokuje toliki umor o kojem ovdje pričaju, niti je nužno ograničiti ga na jednom tjedno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije