Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potražite pomoć!

Ovih 5 vrsta boli nikako ne pokušavajte liječiti sami kod kuće

bol u zglobovima
Foto: Shutterstock
1/7
23.11.2015.
u 07:00

Neke boli ukazuju na ozbiljnije zdravstvene probleme koje zahtijevaju stručnu, a ponekad i hitnu medicinsku pomoć. Stoga ne ignorirajte simptome koji se javljaju i potražite pomoć na vrijeme.

Iako kad nas nešto boli često posežemo za tabletama protiv bolova, to u nekim slučajevima nije preporučljivo.

Neke boli ukazuju na ozbiljnije zdravstvene probleme koje zahtijevaju stručnu, a ponekad i hitnu medicinsku pomoć. Stoga ne ignorirajte simptome koji se javljaju i potražite pomoć na vrijeme.

Dakako, to ne znači da svaki put kad vas nešto boli trebate trčati doktoru, ali osjećate li neke od navedenih simptoma svakako ih shvatite ozbiljno i potražite pomoć.

1. Akutna ili kronična bol u leđima s nelagodom u udovima

Akutna ili kronična bol u leđima praćena trncima i slabosti u udovima ili nemogućnosti kontrole zadržavanja mokraće upućuje na kompresiju živca koja zahtjeva hitnu medicinsku intervenciju.

2. Bol u lijevoj ruci s nelagodom u prsima u gornjem dijelu leđa

Bol u lijevoj ruci praćenog osjećajem stezanja i nelagoda u prsima i gornjem dijelu leđa može biti biti znak angine pektoris, sindroma koji najčešće nastaje uslijed nedovoljne opskrbe srčanog mišića krvlju, kao i bolesti koronarnih arterija.

3. Bolovi u donjim ekstremitetima

Bolovi i grčevi u mišićima koji se javljaju tijekom odmora najčešće u predjelu potkoljenice uz bljedilo, smanjenu temperaturu koće na mjestu bolnog područja i smanjen puls znaci su arterijske insuficijencije odnosno do prekida dotoka krvi do organa. Sindrom akutne insuficijencije koja je praćena naglim simptomima zahtjeva hitnu dijagnostiku i liječenje. Ukoliko se simptomi zanemare često dovodi do amputacije određenih dijelova tijela, a ponekad čak i do smrti.

Foto: screenshot/facebook

4. Bol praćena groznicom, umorom ili natečenim zglobovima

Bol koja se javlja zajedno s groznicom, umorom, toplinom, crvenilom ili otečenosti zglobova i koja se pogoršava tijekom kretanja upućuje na reumatoidni artritis- kronični, upalni poremećaj koji može dovesti deformiranih i bolnih zglobova, ali i do gubitka gubitka funkcije zglobova.

5. Jaka bol koja se pogoršava noću

Duboka, jaka i dugotrajna bol u bilo kojem dijelu tijela koja se pogoršava noću i koja često dolazi uz anemiju, neobjašnjive prijelome, trivijalne padove, česte infekcije i umor može biti posljedica neke vrste raka kostiju.Primjetite li neke od ovih simptoma što hitnije potražite medicinsku pomoć.

>>Smanjimo troškove dijabetesa koji godišnje "pojede" čak 2.5 milijarde kuna!

>>Prženje na svinjskoj masti ipak je zdravije nego na biljnom ulju

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije