Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što vi jedete?

Ovih 5 namirnica stručnjaci za sigurnost hrane nikada ne bi pojeli

kamenice
Foto: Shuttershock
05.07.2015.
u 14:28

Sirovo ili meso pečeno na niskim temperaturama prava je podloga za razvijanje E. Coli i Salmonelle

Dolaskom ljeta i sve veće opasnosti da putem namirnica u organizam unesemo bakterije koje nam mogu uzrokovati mnoge zdravstvene probleme, stručnjaci za sigurnost i kvalitetu hrane otkrivaju što oni izbjegavaju jesti i zbog čega.

O kojim se namirnicama radi otkrili su za portal Women`s Health.

Sirovo ili slabo pečeno meso

Sirovo ili meso pečeno na niskim temperaturama prava je podloga za razvijanje E. Coli i Salmonelle. Konzumirajući takvo meso, bakterije prolaze kroz probavni sustav i mogu se razmnožiti u organzimu i uzrokovati mnoge zdrvastvene probleme. Meso pecite na visokim temperaturama. Sirovo ili slabo pečeno meso izbjegavam konzumirati, kaže profesorica sa Sveučilišta Pennsylvania Catherine Nettles Cutter.

Sirova jaja

Sirova jaja ili jela u kojima su ona jedan od sastojaka u širokom luku izbjegava stručnjak za sigurnost hrane James Rushing sa Sveučičišta Maryland. Posebna je opasnost jesti ih u toplijim, tropskim krajevima, ali ako se i nečuvaju prikladno može doći do razvoja mikroorganizma koji mogu uzrokovati zarazu i zdravstvene probleme.

Dinja

Znanstvenici u laboratoriju u Beltsvillu otkrili su da ne možete dovoljno dobro očistiti dinju da bude na zadovoljavajućoj razini. " Susreo sam se s nekoliko osoba čija su oboljenja bila povezana upravo s konzumacijiom dinje, tvrdi Darin Detwiler, stariji koordinator koordinator za prevenciju bolesti uzrokovanih hranom na Sveučilištu Northeastern u Bostonu.

Kamenice

Kamenice se jedu sirove, a te žive školjke filtriraju vodu, nečistoće i postoji rizik od obolijevanja uzrokovanog bakterijama ili virusima koji mogu ostati "zarobljeni" u mesu školjke, tvrdi Jeffrey T. LeJeune voditelj istraživanja u Centru za agrikulturna istraživanja i razvoj u Ohiou.

Svježe mlijeko

Svježe mlijeko predstavlja opasnost zbog mogućnosti obolijevanja uzrokovanih bakterijskim infekcijama. Svježe mlijeko nije prošlo kroz proces pasterizacije i zbog toga ga izbjegavam piti, tvrdi  Felicia Wu, profesorica na državnom Sveučilištu Michigan.

>>Na tržištima novijih članica EU često se prodaje lošija i skuplja hrana

 

Komentara 14

DU
Deleted user
16:04 05.07.2015.

"Dinja sadrži fosfor, kalcij, kalij, magnezij i vitamine. Zahvaljujući visokom sadržaju vode (oko 88%), niskom sadržaju šećera (oko 11%) i ugodnom mirisu i ukusu, idealno je ljetno osvježenje. Kalij i voda iz dinje potiču rad bubrega, a ovi slatki plodovi, koji spadaju u skupinu tikvenjača, pomažu reguliranju tlaka, zbog vlakana koje sadrže olakšavaju probavu i ublažavaju nadutost. Snažni antioksidansi koje dinja sadrži, vitamin C i beta-karoten, pomažu očuvanju zdrave kože i nastanku preplanulog tena u ljetnim mjesecima. Kalij, uz natrij glavni elektrolit tijela, ima ulogu reguliranja krvnog tlaka, a u sinergiji sa velikom količinom vode ( preko 90%) koju dinja sadrži, pomaže detoksikaciji organizma putem bubrega. Ako imate problema s viškom kilograma, dinja je idealan izbor u vrućim ljetnim danima jer nutrijenti u ovom plodu mogu pomoći pri mršavljenju regulirajući probavu i potpomažući eliminaciju toksina iz organizma, a vlakni su "zaslužni" za dugotrajniji osjećaj sitosti. Dvije šalilce sjeckane dinje dovoljno je pojesti na dan, preporučuju nutricionisti, a u toj količini dinja sadrži samo 120 kalorija pa je jedite bez grižnje savjesti." -------- Ovo je citat iz Večernjakovog članka od pred točno godinu dana, a po preporuci, kako kazuje članak, nutricionista.

ME
Meter
15:45 05.07.2015.

Štetan je i svježi zrak

MC
mcmarko
16:55 05.07.2015.

Štetno je i uzimanje i davanje mita, ali o tome ne obaviještavate političare? Zašto ne. Nego sirotinji govorite da nije pametno jesti kamenice, plus ako slučajno polude od gladi da meso koje nisu vidjeli tko zna od kada ne bi slučajno konzumirali sirovo, jer im je možda iskopčana struja ili plin, a za drva nemaju. Pa zar autor: večernji.hr misli da su ljudi toliko idioti da će slušati kopirane savjete. Zašto taj genijalac nije napisao kako se to točno dinja čisti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije