Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 198
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moćni prirodni lijek

Ovaj začin pravo je čudo prirode i štiti od mnogih vrsta raka

Kurkuma
Foto: pixabay
30.01.2015.
u 08:35

Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih tegoba, od raka do Alzheimerove bolesti

Tradicionalan indijski začin kurkuma ima blago slatkast, ljutkast i pomalo gorak okus te aromatičan miris, koji podsjeća na naranču, đumbir i papar.

Osnovni je sastojak mješavine curry začina (boja curryja potječe upravo od kurkume, a najčešće se dodaje riži, krumpiru (dajući im profinjen okus, miris i žutonarančastu boju), ali i jelima od piletine i janjetine.

Obvezan je dodatak svim vrstama mahunarki jer potpomaže njihovu probavu i sprečava nadutost. Kurkuma ima snažno antioksidativno, antivirusno, antibakterijsko i antikancerogeno djelovanje, a blagotvorno djeluje u terapiji i prevenciji dijabetesa, alergija, artritisa, malignih i drugih kroničnih bolesti. Sadrži vitamin B3 i B6, folnu kiselinu, kalij, željezo, mangan i biljna vlakna.

Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova. Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin.

Već odavno je izvjesno da kurkuma posjeduje antiupalna svojstva, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma – pravo čudo prirode.

Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih tegoba, od raka do Alzheimerove bolesti. U ayurvedskoj medicini kurkuma je od davnina poznata kao biljka koja jača i njeguje organizam, a koristi se za jačanje probave, obnavljanje crijevne flore, smanjenje nadutosti, čišćenje jetre i žučnog mjehura, normalizaciju menstruacije, smanjenje upala kod artritisa, čišćenje krvi, stimuliranje rada metabolizma, kožne probleme, tegobe dišnih putova, protiv gljivica i bakterija, protiv crijevnih parazita,

Po nutritivnim vrijednostima, kurkuma je bogat izvor željeza, mangana, vitamina B6, dijetalnih vlakana i kalija.

Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da je kurkuma djelotvorna u liječenju artritisa, dermatitisa i ekcema, žgaravice, infekcija, čira, bubrežnih i žučnih kamenaca, piše Alternativa za Vas.

Štiti od mnogih vrsta raka

Kurkuma je najefikasnija u prevenciji raka jajnika, a pomoći će ženama u menopauzi koje uzimaju hormonske nadomjeske, za smanjivanje rizika od raka dojke. Istraživanja ukazuju na to da kurkuma pomaže u prevenciji raka debelog crijeva i prostate te sprečava leukemiju kod djece.

>>Ova 'čudotvorna' biljka ima nevjerojatna ljekovita svojstva, a lako nam je dostupna

>>Koristite ga gotovo svakodnevno, ali jeste li znali ovo o peršinu?

Komentara 1

GU
guderian
11:46 30.01.2015.

doktori postaju nepotrebni! ova kurkuma lijeci sve hahahhaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije